Marković i Muskat na svečanom otvaranju vjetroelektrane „Možura“

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković primiće u ponedjeljak predsjednika Vlade Republike Malte Džozefa Muskata, koji stiže u zvaničnu posjetu Crnoj Gori.

Objavljeno: 17. 11. 2019 - 19:21

Predsjednici Vlada Crne Gore i Malte prisustvovaće svečanom puštanju u rad vjetroelektrane „Možura“.

Elektranu će pustiti u rad ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar energetike i vodosnabdijevanja Malte Džo Mici.

Vjetroelektrana Možura je proizvodni objekat snage 46 MW, koji se sastoji od 23 pojedinačne vjetrenjače, snage od po 2 MW.

Investiciju realizuju malteška državna kompanija Enemalta i kompanina Malta Montenegro Wind Park, čije je sjedište takođe na Malti.

Druga po veličini vjetroelektrana u Crnoj Gori godišnje će proizvoditi oko 120 GWH energije, supstituišući uvoz energije u vrijednosti oko šest miliona eura.

Zahvaljujući izmjenama uredbe o načinu podsticanja obnovljivih izvora energije, koje je Vlada donijela u maju ove godine, ulazak elektrane u pogon neće negativno uticati na račune za utrošenu električnu energiju krajnjih potrošača u Crnog Gori.

Ugovorom o dugoročnom zakupu zemljišta, utvrđeno je da će elektrana, po isteku perioda zakupa, potpuno revitalizovana preći u trajno vlasništvo države 2035. godine.