Za sada ne prijeti opasnost od novih poplava

Situacija u Nikšiću i Danilovgradu je pod kontrolom i za sada ne prijeti bilo kakva opasnost od novih poplava, saopšteno je nakon sastanka predstavnika Opštine Nikšić i Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Objavljeno: 18. 11. 2019 - 16:01

Sastanak je, kako je saopšteno, održan u cilju praćenja situacije i preventivnog djelovanja od mogućih poplava na teritoriji nikšićke i danilovragdske opštine.

"S obzirom na činjenicu da je u proteklih petnaestak dana došlo do rekordnih padavina i da je tokom oktobra palo više kiše nego za pola godine, nadležni u Opštini i EPCG, konstatovali su da je u tom periodu bila dobra koordinacija i ativnosti svih službi na terenu", saopšteno je iz EPCG.

Trenutno se ne bilježe novi dotoci, kako se navodi, tako da za sada ne prijeti bilo kakva opasnost od ugrožavanja materijalnih dobara – pokretne i nepokretne imovine stanovnika po obodima Nikšićkog Polja i u dijelu Bjelopavlićke ravnice.

nivo-vode

 

"Konstatovano je da sistem HE „Perućica“ i koncipiran tako da u znatnoj mjeri smanji, a u većini slučajeva i spriječi poplavni talas na pomenutom području, jer se voda kod nadprosječnih padavina akumulira i zadržava u akumulacijama. Međutim, kako se prema prognozama HMZ narednih dana ne očekuju obilnije padavine time je i rizik od mogućeg poplavnog talasa manji", saopštila je EPCG.

Stoga je, dodaje se u saopštenju, na sastanku konstatovano da nadležni u EPCG i Opstini Nikšić budu u stalnoj komunikaciji sa Kriznim štabom i Direktoratom za vanredne situacije kako bi se na vrijeme upozorili mještani da blagovremeno preduzmu potrebne radnje na zaštiti svoje imovine kako bi izbjegli veću materijalnu štetu.