UN: SAD ima najveću stopu djece u zatvoru

SAD ima najveću stopu djece u zatvorima u svijetu, uključujući više od 100.000 djece u imigracionom pritvoru što je kršenje međunarodnog prava, kazao je u ponedjeljak autor istraživanja UN-a.

Objavljeno: 18. 11. 2019 - 16:57

U svijetu se više od sedam miliona ljudi mlađih od 18 godina nalazi u zatvorima i policijskom pritvoru, uključujući 330.000 u imigracionom pritvoru, rekao je nezavisni stručnjak Manfred Novak.

Djecu bi trebalo pritvarati samo u krajnjoj nuždi i na najkraći mogući rok, ističe se u UN-ovom Globalnom istraživanju o djeci lišenoj slobode.

"SAD je jedna od zemalja s najvišim brojkama, i dalje imamo više od 100.000 djece u imigracionom pritvoru", rekao je Novak, profesor međunarodnog prava na Bečkom univerzitetu.

"Naravno da je razdvajanje djece, kako je učinila Trampova administracija, od njihovih roditelja, čak i male djece, na američko-meksičkoj granici apsolutno zabranjeno po Konvenciji o pravima djeteta. Nazvao bih to nehumanim tretmanom i roditelja i djece", dodao je, ističući da je to zabranjeno dvama međunarodnim sporazumima.

SAD još nije reagovao na ovaj izvještaj.

Novak je rekao da SAD nije odgovorio na njegov upitnik koji je poslao svim državama.

Napomenuo je da je SAD ratifikovao važne međunarodne sporazume kao što su oni koji jamče građanska i politička prava i zabranjuju mučenje, ali je jedina zemlja koja nije ratifikovala sporazum o pravima djece.

U SAD-u se u pritvoru nalazi u prosjeku 60-ero djece na 100.000, što je najviša stopa na svijetu, a slijede ih zemlje kao što su Bolivija, Bocvana i Šri Lanka.

U zapadnoj Evropi prosjek je petero djece na 100.000, a u Kanadi 14 do 15, rekao je.

Najmanje 29.000 ljudi, uglavnom povezanih s borcima Islamske države, nalazi se u zatvorima u Siriji i Iraku, a Francuzi su najbrojniji među strancima, dodao je.