Osobe u romantičnim vezama manje konzumiraju alkohol

Rezultati istraživanja iz Finske su pokazali da osobe koje se nalaze u romantičnim vezama manje konzumiraju alkohol.

Objavljeno: 18. 11. 2019 - 23:40

Studija na kojoj su zajedno radili naučnici iz Sjedinjenih Američkih Država, Finske i Turske pokazala je da osobe oba pola koje su u ljubavnoj vezi manje konzumiraju alkoholna pića u odnosu na osobe koje nisu u nekoj romantičnoj vezi.

Piter Bar, profesor sa Univerziteta Virdžinija, izjavio je da je ovo vrlo važan rezultat istraživanja jer je jasno pokazao da socijalni uslovi u značajnoj mjeri mogu uticati na učestalost konzumiranja alkohola.

Istakao je da je studija takođe potvrdila da romantične veze garantuju i emocionalnu podršku, dajući ljudima manje razloga da zbog negativnih životnih situacija utjehu ili spas traže u alkoholu.

Jako Kaprio, profesor sa Univerziteta Helsinki, kazao je da romantične veze takođe imaju i element društvene kontrole jer partneri imaju tendenciju da prate međusobno ponašanje i vjerovatno će nešto reći ako njihova druga polovina previše pije.

Istraživanje sprovedeno na ukupno 1.200 osoba starosne dobi od 20 do 26 godina objavljeno je u naučnom časopisu "Addiction".