Marković čestitao šest decenija postojanja i rada Pomorskog fakulteta

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković čestitao je dekanu Pomorskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Špiru Ivoševiću šest decenija postojanja i rada ovog fakulteta.

Objavljeno: 19. 11. 2019 - 09:11

„Već šest decenija Pomorski fakultet školuje cnogorske pomorce i obezbjeđuje znanja i vještine koje su priznate ne samo u našim i regionalnim okvirima, već i širom planete. Na taj način naši najbolji nautičari i inženjeri predstavljaju Crnu Goru kao kompetentni zapovjednici, oficiri i mornari na brodovima trgovačke mornarice“, navodi se u čestitki predsjednika Vlade.
 
Prisjetimo se ovom prilikom i devet vjekova duge crnogorske pomorske tradicije, koja je upravo osnivanjem Više pomorske škole, pa potom Pomorskog fakulteta, zadobila svoju savremenu dimenziju.
 
„Danas je Pomorski fakultet postao centar obrazovnog i naučno-istraživačkog rada, sa svjetski konkurentim i priznatim studijskim programima. Tome u prilog govori i činjenica da većina studenata ovog fakulteta svoj prvi ukrcaj na brod ostvari u periodu od tri do šest mjeseci po završetku studija“, navodi se u čestitki.
 
Premijer Marković je podsjetio i na pomorsku reputaciju grada Kotora i njegovu ne samo regionalnu već i mediteransku prepoznatljivost, zbog koje je, sasvim prirodno, postao ne samo sjedište već i čuvar mornaričkog duha i tradicije Pomorskog fakulteta, pomoraca i njihovih porodica.