Američki ambasador o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti: Potreban dijalog, a ne samo da se zakon "izgura"

Neke vjerske zajednice nijesu bile zadovoljne njegovim nacrtima, pa se nadam da mogu imati, opet, vrlo jasne, konkretne rasprave i dijaloge prije usvajanja zakona, a ne samo da se „izgura“ nešto sa čim glavne vjerske zajednice imaju velike probleme, rekao je Sem Braunbek.

Objavljeno: 20. 11. 2019 - 09:22

Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, osim što želimo vidjeti da sve vjerske zajednice budu uključene u otvoren i transparentan proces razvoja i donošenja zakona - kazao je za Pobjedu američki ambasador za međunarodne vjerske slobode Sem Braunbek tokom brifinga za novinare.

Braunbek, koji je prošle sedmice boravio u Crnoj Gori i razgovarao sa vjerskim i političkim liderima, rekao je da je sa sagovornicima imao oštre rasprave o ovom zakonu.

- Neke vjerske zajednice nijesu bile zadovoljne njegovim nacrtima, pa se nadam da mogu imati, opet, vrlo jasne, konkretne rasprave i dijaloge prije usvajanja zakona, a ne samo da se „izgura“ nešto sa čim glavne vjerske zajednice imaju velike probleme – rekao je Braunbek.

Dodaje da SAD ohrabruju proces koji uključuje vjerske zajednice koje imaju „duboke zabrinutosti“.

- Imali smo dobru raspravu sa političkim i vjerskim vođstvom i zaista želimo da ohrabrimo proces koji uključuje tu vjersku zajednicu i njihovu duboku zabrinutost i da konačna forma zakona i proces donošenja amandmana budu transparentni, kako bi nakon toga svi osjetili neko zadovoljstvo. To bi zadovoljilo potrebe vjerskih zajednica – rekao je Braunbek.

Govoreći o izazovima sa kojima se Balkan suočava, Braunbek je istakao da je priroda sukoba na Balkanu vjekovima dugačka.

- Mnogo toga je usredsređeno na podjelu zasnovanu na različitim vjerama, gdje postoji pokušaj da se vjere angažuju kao instrumenti mira. Mislim da smo trenutno u neobičnom i trenutku punom nade za region. Na nekim mjestima su započeli zajednički radovi na izgradnji odnosa koji su potrebni za izgradnju dugoročnog mira – ocijenio je Braunbek.

Nažalost, dodaje on, religija se često koristi kao instrument za podjele u ovom regionu, a ne kao instrument mira.