Stamatoviću 12 godina zatvora

Stevan Stamatović, kao vođa kriminalne organizacije koja je imala za cilj vršenje teških krivičnih djela, a između ostalog i pokušala ubistvo zatvorenika Radojice Zekovića 20. maja 2017. u vrijeme kada je bio vikend odsustvu, osuđen je juče na 12 godina zatvora, pišu Dnevne novine.

Objavljeno: 21. 11. 2019 - 07:03

Prvostepenu presudu u Višem sudu u Podgorici juče je izrekla sutkinja Ana Vuković, i sve optužene je oglasila krivim. Tako su Milan Lješnjak i Dejan Deletić osuđeni na jedinstvene kazne od po devet i po godina, za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Na po tri i po godine osuđeni su Aleksandar Bojović i Đorđe Božović, i to obojica za stvaranje kriminalne organizacije, a Bojović još i za produženo krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Stefan Balević je za stvaranje kriminalne organizacije dobio tri godine zatvora.

Stamatović je u bjekstvu i sudilo mu se u odsustvu, dok je ostalim optuženima u kaznu uračunato i vrijeme koje su proveli u pritvoru. Lješnjak je jedini koji je još u pritvoru. U obrazloženju presude sutkinja Vuković je navela da je kriminalna organizacija stvorena krajem 2016. godine te da je djelovala do kritičnog dana – 20. maja 2017, što potvrđuju listinzi telefonskih komunikacija između članova, i to počev od 1. novembra 2016. godine.

Da je Stamatović organizator ove grupe proizilazi iz provedenih dokaza, navodi se u presudi, a između ostalog i iz iskaza Deletića i Balevića koji su naveli da im je bio šef. Ostvarene komunikacije među članovima, utvrdio je sud, potvrđuju da im je Stamatović izdavao naredbe u smislu preciznog rasporeda svih aktivnosti na dnevnom nivou koje je bez pogovora trebalo izvršiti.

Iz komunikacija je vidljiva hijerarhija i jasna podjela poslova, što čini kriminalnu organizaciju, navedeno je u obrazloženju. Osim toga, Stamatović je finansirao kriminalnu organizaciju, što potvrđuje izdvajanje sredstava za plaćanje kirije za stan u Momišićima koji su članovi koristili i u kojem su skladištili oružje.

Prema navodima presude, Božović je prenosio naredbe ostalim članovima, osim Bojoviću koji je bio zadužen za snabdijevanje eksplozivom. Takođe, sud je ocijenio da ne samo da je objektivno moguće da je spornog dana Zeković došao u Podgoricu, već je za to znala i kriminalna organizacija.

Sutkinja Vuković je navela da je supruga svjedoka oštećenog Zekovića, Aleksandra Zeković sačinila fotografije vozila ispod kojeg je postavljen eksploziv upravo zbog straha za bezbjednost supruga.