Detalji sa saslušanja: Đedović na čelu kriminalne grupe koja je krijumčarila migrante

Ljubomir Đedović ( 39) se sumnjiči da je bio na čelu kriminalne grupe koja uhapšena juče u akciji policije i Tužilaštva pod kodnim imenom „Monika“, zbog osnovane sumnje da su krijumčarili azilante i on se, prema saznanjima Pobjede , u Tužilaštvu branio ćutanjem. Među privedenim bila su i dvojica službenika policije iz Odjeljenja bezbjednosti u Danilovgradu i oni se terete za zloupotrebe položaje.

Objavljeno: 21. 11. 2019 - 09:34
Pobjeda, Dragan Mijatovic

Grupa koju je, kako se osnovano sumnja, organizovao Đedović, djelovala je u Crnoj Gori i Bosni, a članovi su postali Željko, Dragan i Milenko Dragutinović, Mijušković, Perošević, Kecojević, Aleksić, Kadović i Perošević i više NN osoba iz Bosne i Hercegovine.

https://portalanalitika.me/clanak/351638/video-uhapseno-12-lica-medenica-osuduje-ponasanje-policajaca

Nezakonite radnje su planirane i sprovođene duže vrijeme u međunarodnim razmjerama. Za ova krivična djela zaprijećena je kazna zatvora od četiri ili više godine ili teža, a cilj je bio da steknu nezakonito dobit.

Istražitelji vjeruju da je svaki član grupe imao jasne uloge i zadatke u realizaciji kriminalnog plana – krijumčarenja stranih državljana porijeklom iz Sirije, Pakistana i Eritreje. Strane državljane su, kako se sumnja, nelegalno prevozili za Bosnu i Hercegovinu kako bi ušli u zemlje Evropske unije.

Milenko Dragutinović je, prema sumnjama istražitelja, preuzimao i prevozio strane državljane – azilante od Podgorice do Nikšića, do mjesta Riđani, obezbjeđivao im smještaj u svojoj kući i prevozio ih do graničnog prelaza prema Bosni i Hercegovini.

Željko Dragutinović, Darko Mijušković i Kadović bili su zaduženi da preuzimaju i prevoze strane državljane od Podgorice do Nikšića. Aleksić je, kako se sumnja, imala ulogu da prevozi azilante do kuće Milenka Dragutinovića i apartmana u Nikšiću do lokacije u mjestu Riđani.

Kecojević, Perošević i Dragan Dragutinović da prevoze strane državljane, članove kriminalne organizacije obavještavaju o prisustvu policije na ruti krijumčarenja, Anđela Perošević se sumnjiči da je prenosila poruke pripadnicima kriminalne organizacije. Osobe iz Bosne i Hercegovine koje još nijesu identifikovane bile su zadužene za prihvat stranih državljana.

Grupa iz Crne Gore sa članovima iz Bosne i Hercegovine prokrijumčarila je 250 stranih državljana od kojih su 32 identifikovana. Đedović je, prema osnovanim sumnjama istražitelja, 21 put organizovao nelegalni prelazak stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu. Među dokazima istražitelja su i tajno snimljeni razgovori između osumnjičenih.