Svi protiv Carevića, a on može da vlada do penzije

Svečana sjednica SO Budva na kojoj je puštena skraćena verzija himne i koju je napustila većina odbornika, samo je produbila političku krizu u ovom gradu, koja, očigledno, neće dovesti do prijevremenih lokalnih izbora, ali ni do smjene predsjednika Opštine Marka Bata Carevića, pišu Dnevne novine.

Objavljeno: 27. 11. 2019 - 06:48

Sudeći prema javnim istupima čelnika budvanskih partija koje su zastupljene u lokalnom parlamentu Carević, u ovom trenutku, ima podršku samo pet odbornika Demokratskog fronta, a zli jezici kažu da je i ona opala na četiri. Ipak, to ne ometa aktuelnog predsjednika Opštine i on posao obavlja bez bojazni da će biti smijenjen.

Podsjetimo, nakon niza skandala, počev od proslave oslobođenja Budva u Prvom svjetskom ratu, polaganja vijenaca na četničkim spomenicima, pokušaja dovođenja Guče na pjenu od mora, do preglasavanja u SO oko najbitnijih pitanja kao što su detaljni urbanistički planovi, u kojima je glavnu riječ uvijek vodio Carević, uslijedile su reakcije njegovih koalicionih partnera koje su pokazale da vlast u Budvi ne funkcioniše onako kako su građani očekivali.

Marko Bato Carević je za predsjednika Opštine Budva izabran 5. januara ove godine i za nešto više od 11 mjeseci “uspio” je da, podršku 19 odbornika koji su glasali za njegov izbor, svede na svega pet.

“Ja sam prvi javni funkcioner Nove srpske demokratije i Demokratskog fronta koji je izabran na čelo neke opštine u Crnoj Gori i samim tim očekujem da ću biti pod posebnom lupom, što mi ne smeta”, kazao je Carević tog 5. januara.

Ni on, međutim, nije ni sanjao da će više biti pod lupom svojih doskorašnjih koalicionih partnera, nego Vlade i državnih organa, ali je, ipak, pokazao da mu to stvarno ne smeta.

A priče o njegovoj smjeni i prijevremenim izborima ne prestaju. Svi bi krenuli u to, ali se plaše da na vlast ne dođe Demokratska partija socijalista.

“Carević je uveo Budvu u stagnaciju i urušio sistem upravljanja gradom koji je velikom mukom gradila koalicija od 2016 godine. Gore od ovoga je samo bila prošla vlast DPS-a. Zato nećemo dozvoA liti da se oni vrate ali ćemo zaustaviti i Carevića”, kazao je Dnevnim novinama potpredsjednik Crnogorske i šef kluba odbornika u budvanskom parlamentu Miodrag Čučka.

Carevićev prethodnik na mjestu predsjednika Opštine Dragan Krapović, u nekoliko navrata je kritikovao sadašnjeg prvog čovjeka Budve i to žestoko.

“Poznato je da je Carević xčovjek građevinskog lobija odavno, još od vremena kada je sa svojim I suseljaninom, Svetom 1 Marovićem, dogovarao plato na Jazu i dobij anje opštinskih poslova mimo zakona i javnih nabavki, što je javno priznao “, kazao je jednom prilikom Krapović.

On je nakon preglasavanja u SO povodom DUP-a Bečići bio još konkretniji naglašavajući da Budvom vlada građevinska mafija.

Sasvim je jasno da su odbornici koji su napustili svečanu sjednicu SO većina u lokalnom parlamentu, ali je i jasno da Carević može da bude miran, jer se svi predstavnici vlasti plaše povratka DPS-a.

Predrag Jelušić, predsjednik OODPS-a Budve, kaže da je situacija sasvim jasna i da vlast u Budvi ne funkcioniše.

“Mi smo evo tri godine konstruktivna opozicija. Ali građani vide da vlast ne može da dovede do kraja ni jednu temu koja je značajna za njih. Očigledno je da postoji realan strah od DPS-a, kojim pravdaju sve neuspjehe. Iz Crnogorske i Demokrata stalno stižu prijetnje, ali je sve to jalovo. Pričaju o našoj saradnji sa DF-om i Carevićem. Ako pokrenu inicijativu za smjenu Carevića mi ćemo je podržati. Šta očekuju više?”, kaže Jelušić.

Vladajuća koalicija ne postoji. Crnogorska je iz nje izašla u avgustu, Demokrate nedavno, ali su svi zadržali funkcije. Opet zato da ih DPS ne bi preuzela. Kada se pogledaju brojke jasno je da je strah od DPS-a realan i da promjena bez učešća ove partije nema. Tako će biti i na narednim izborima. Jedini način da ostanu na vlasti je da se Demokrate, DF, URA i Crnogorska ponovo ujedine, a oni tvrde da je to nemoguće i dodaju da neće u nikakve kombinacije sa DPS-om. Zato Carević može da vlada “do penzije”.