Za efikasnije upravljanje granicom još 3,9 miliona eura

Evropska unija (EU) je, kroz program Sektorske budžetske podrške, odobrila dodatnih 3,9 miliona eura Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore (MUP), u cilju daljeg razvoja efikasnog sistema kontrole i upravljanja granicom.

Objavljeno: 02. 12. 2019 - 11:46

Kako je saopšteno iz MUP-a, nakon postupka evaluacije ostvarenih rezultata u implementaciji Strategije za integrisano upravljanje granicom za period 2014-2018. godina, usklađivanja sa evropskim sistemom zaštite granica i usvajanja Šengen standarda, ovom uplatom, EU je podržala jačanje integrisanog pristupa u upravljanju granicom u ukupnom iznosu od 19,9 miliona eura (dvije tranše od po 8 miliona uplaćene su u decembru 2016. i decembru 2018. godine).

 „U prethodnom periodu, uz podršku Vlade Crne Gore i EU, značajno su unaprijeđeni materijalno-tehnički kapaciteti Granične policije, kao i policijska saradnja u oblasti sprječavanja prekograničnog organizovanog kriminala. Takođe, sredstvima dobijenim od strane Evropske unije, završena je regulacija korita rijeke Sutorine, nabavljena vozila i oprema za elektronski nadzor državne granice, instaliran najsavremeniji video nadzor na svih 28 graničnih prelaza i razvijen softver koji informatizuje proces izdavanja viza“, navode iz MUP-a.

0212granica1

Oni ističu da su snažno posvećeni daljem jačanju sigurnosti na granici, kao i borbi protiv prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija, a sve u cilju povećanja bezbjednosti naše države i građana.

„Od ovog iznosa 19,9 miliona eura, u 2020. godini, ulažemo 5,1 milion eura za unapređenje granične infrastrukture i bolju tehničku opremljenost Granične policije. Planirana je izgradnja i rekonstrukcija graničnih prelaza – Ranče, Šćepan Polje i Vraćenovići, izgradnja objekta za detaljnu kontrolu vozila na GP Kula i objekta za potrebe Granične policije u Pljevljima. Takođe, predviđena je i nabavka sistema za nadzor zelene granice, opreme za I i II liniju provjere na graničnim prelazima, kao i nabavka bespilotne letilice i motornih vozila, dok se na aerodromu Podgorica planira instalacija E-Gate sistema“, zaključuje se u saopštenju MUP-a.