Milan Popović otkriva svoju stranu priče: Severina je htjela sud, a ja dogovor!

Pjevačica Severina Kojić u pravnoj bitci oko starateljstva nad sinom Aleksandrom s njegovim ocem Milanom Popovićem izgubila je spor a u četvrtak uveče je predala  sina Aleksandra njegovom ocu Milanu Popoviću, nakon pravosnažne odluke suda da srpskom biznismenu pripadne starateljstvo nad njihovim detetom. Od tada, mediji u regionu ne prestaju da bruje o ovom slučaju.

Objavljeno: 02. 12. 2019 - 11:32

Sada, Milan Popović je u intervjuu za Blic otkriva i svoju stranu priče…

Šta je, po vašem mišljenju, bilo ključno da sud donese ovakvu odluku kada je vaš slučaj u pitanju?

– Naše starateljstvo je i dalje zajedničko, po hrvatskom zakonu, jer se slučaj događa u Hrvatskoj, ja imam djelimično starateljstvo što se tiče određenih aspekata. Majka će i dalje biti uključena u sve bitne aspekte djetetovog života i namjera mi je da nastavim sa majkom da usaglašavam sve što je bitno u djetetovom životu. Ova presuda nije presedan, u posljednje vrijeme u Hrvatskoj sve vise očeva dobija to što vi zovete starateljstvo, zapravo pravo da dijete živi kod oca. To ne znači da je dijete oduzeto od majke. Dijete jednostavno prelazi da živi kod riditelja koji mu je više posvećen i koji ima više obzira prema svim djetetovim potrebama i koji te detetove potrebe u potpunosti zadovoljava.

Mislite li da vi imate više obzira od Severine za djetetove potrebe?

– Ne bih volio da se upoređujem sa majkom našeg djeteta. Jednostavno, u posljednje vrijeme su se izdešavale mnoge stvari koje nisu bile dobre za naše dijete i na osnovu tih događaja institucije Republike Hrvatske su odlučile da je presuda koja je donesena u najboljem interesu za dijete.

Ova mera suda je privremena, šta slijedi? Severina može uložiti žalbu.

– Presuda je privremena ukoliko se Severina bude žalila, ukoliko se ne bude žalila, presuda je konačna. Moja pretpostavka je da će da se žale iako ne vidim kako misle da obrazloži tu žalbu. Sve te tačke, koje je Severinin advokat izneo, a po kojima je ova presuda manjkava, nisu istinite, a nisu ni dovoljno bitne da bi se ovakva presuda promenila.

Zašto je Severini sud oduzeo starateljstvo nad sinom?

Severinin advokat osporava presudu tvrdnjama da je sud uvažio mišljenje privremenog posebnog staratelja koji dijete nije vidio dvije godine?

Sve te tačke koje je advokat iznio kao manjkavosti su neistinite. Severina i ja smo se na jednom od prethodnih ročišta dogovorili da nema potrebe da privremeni posebni staratelj više viđa dijete, da ga ne traumira to sve. Advokatski tim Severinin, koji je novi očigledno, nije upućen, a ako jeste onda namjerno dovode javnost u zabludu.

Kako komentarišete insinuacije da je hrvatsko sudstvo korumpirano?

– Ja ne mogu da vam pričam o detaljima presude, ali kada biste mogli da je pročitate, kada biste mogli da uđete u spise posljednjih nekoliko godina, shvatili biste da tu je sve očigledno. Zato je govoriti o novcu samo zla namjera onog koji gubi.

Mislite da je u redu da dijete tako malo vremena provodi sa majkom?

– Ne mogu da pričam o Aleksandru ništa zbog procesa. Mogu jedino da dodam da su način na koji je prezentovan postupak primopredaje djeteta i cijela priča oko pripreme djeteta za prelazak i novonastalu situaciju preuveličani. Dijete je sve ove godine redovno predavano iz jedne kuće u drugu. Za njega ovo nije nikakva dramatična situacija jer ne ide u drugu zemlju i nepoznatu porodicu. Jednostavno će dijete sada više vremena provoditi u kući oca nego u kući majke.

Da li ste sa majkom svog prvog sina mogli da se dogovorite drugačije?

– Severina je ta koja je naš odnos počela da rešava preko suda, ja sam uvijek bio za dogovor. Sve je moglo da bude drugačije. Loš mir je bolji od svakog rata, kako kažu Rusi. Mjesta za dogovor je uvijek bilo i biće, ali sada su pravila malo drugačija, majka će morati da poštuje ono što je za dobrobit djeteta.

Da li se Aleksandar požalio da mu nedostaje majka i da li se čuju?

– Ništa se drastično nije promijenilo. Naravno da će mama da komunicira telefonom, kao i ja kada nije sa mnom. Sve ide dalje kao što je bilo.

Da li ste vi i Severina razgovarali prilikom predaje djeteta?

– Ne, ona već godinama ne komunicira sa mnom.

Da li to može da se promijeni?

– U interesu djeteta je da roditelji komuniciraju. Ako pratite savjete stručnjaka, ta minimalna komunikacija rastavljenih roditelja prilikom primopredaje je najveća sreća za djecu čiji su roditelji rastavljeni. I naravno da ću ja podsticati i truditi se da uspostavim makar tu minimalnu komunikaciju kada smo mi kao oba roditelja u tom trenutku pored našeg djeteta. Na Severini je da to prihvati ili ne prihvati, do sada nije prihvatila i nadam se da će se to promijeniti uskoro jer će to učiniti naše dijete srećnim.

Gdje će Aleksandar živjeti?

– To ne mogu da vam kažem, ali bih da demantujem izjave Severininog PR tima i advokata da će me spriječiti da dijete vodim iz Hrvatske. Dijete će, kao i do sada, putovati, a što se tiče prebivališta i škole, Aleksandar će ostati da živi u Zagrebu i da tu ide i u školu.

Milan Popović progovorio o novoj presudi

Da li Aleksandar ima srpski pasoš?

– Imao je, ali Severina kaže da nije ništa potpisivala, u međuvremenu je rekla da je potpisala, ali je imala toliko povjerenja u mene da nije gledala šta potpisuje. Sad opet kaže da nije potpisala. Pasoš koji je Aleksandar imao istekao je prije tri godine, a bio je izdat u skladu sa svim propisima Republike Srbije, uz saglasnost oba roditelja. Lažne prijave koje je Severina podnosila u Srbiji i Hrvatskoj, sve su odbačene. Ovo sada je ponovo kleveta i provokacija za pokretanje još jednog postupka.

Hoćete li se s porodicom preseliti u Zagreb zbog Aleksandrovog školovanja? Kako ćete da živite dalje?

– Bojana (prim.aut. Milanova partnerka sa kojom ima dvojicu sinova) i moj stariji sin su i do sada bili u Zagrebu sa nama, namjera nam je da tako i nastavimo. Drugi sin će krenuti u Zagrebu i u vrtić.

Da li ćete Severina moći da viđa dijete i van okvira sudske odluke?

– Ja zastupam ideju zajedničkog roditeljstva i najviše bih volio kada bismo Severina i ja mogli da postignemo dogovor u kojem bismo zajednički učestvovali u odgajanju djeteta. Naravno da ću da podržim svaku dobru namjeru i želju djeteta i majke djeteta koja prevazilazi okvire presude koja je donesena, pod uslovom da dok je dijete kod majke, ona poštuje sve njegove obaveze kao što su odlazak u školu i vannastavne aktivnosti.

Kakva su vam osjećanja sada zbog presude? Možete li da ih pretvorite u reči?

– Presuda nije pravosnažna, pa sam još uvek suzdržan u emocijama. Naravno da se radujem što će sin više vremena provoditi sa mnom, a najviše se nadam da će Severina da promijeni svoj odnos prema meni na neki način što se tiče zajedničko roditeljstva i da ćemo sinu moći da pružimo mirno i bezbrižno djetinjstvo.

Da li to znači da bi vas u budućnosti usrećila slika da vi i Severina idete zajedno sa Aleksandrom u bioskop?

– Mene bi usrećilo to što bi naš sin u tom trenutku bio najsrećnije dijete na svijetu.

Kako planirate da odgajate sina, koliko vremena imate za njega u odnosu na poslovne obaveze?

– Ja sam u biznisu 25 godina i imam razrađen sistem, nemam toliko obaveza koliko sam imao ranije kada sam gradio taj biznis, tako da sebi mogu da dozvolim da budem slobodan danima i posvetim se djeci – inače se ne bih toliko zalagao za pravo da ja budem taj koji će da organizuje život svoje djece.

Pisalo se da vam je smetalo što Severina vodi sina na nastupe. Da li ćete to sada zabraniti?

– Sve što je u neko normalno vrijeme kada je dete budno, neću praviti problem, ali, kao što znate, već imam presudu kojom se zabranjuje Igoru i Severini Kojić da objavljuju slike djeteta na Instagramu i Fejsbuku. Ova fotografija koju je Severina objavila pre neki dan… po sudskoj presudi, kazna za to je oko tri hiljade evra. Sada sam pokrenuo postupak da na bilo koji način eksponira dijete od izvođenja na binu do dozvole trećim licima da ih fotografišu. Krajnja instanca za nepoštovanje ovakvih presuda je viđanje djeteta u kontrolisanim uslovima.

Da li je protiv vas podignuta krivična prijava za povredu djetetovih prava?

– Nemam još uvek informacije, ne znam da li je taj advokat koji prijeti zaista to podneo. Suština te prijave je da sam ja kriv što sam dijete vodio u školu kada Severina nije. Prijava je apsurdna i siguran sam da će da bude odbačena i siguran sam da ću podnijeti prijavu za lažno prijavljivanje.

Da li ćete tražiti plaćanje alimentacije od 160 evra (1.200 kuna) ?

– Alimentacija kod nas nikada nije bila problem. Sud je obavezan po zakonu da propiše minimalnu alimentaciju jer Sud ne zna imovinsko stanje roditelja. To nije nešto što sam ja tražio, već sud to propisuje.

Hoće li ova presuda uticati i na Igora Kojića, za koga ste već tražili da ima zabranu prilaska vašem sinu?

– Igor Kojić nastavlja da provocira i prilikom posljednjeg našeg susreta, tako da ću morati da preduzmem mjere kako se to ne bi dešavalo, naročito u prisustvu mog djeteta.

Da li ste čuli Severininu novu pesmu koju je posvetila sinu?

– Jesam.

I kako vam se sviđa?

– Bolje su mi one od ranije.

story.rsPrivatna Arhiva, Ata Images