Oglasio se sud u slučaju Seve: Ne otimamo niti dodjeljujemo djecu

Iz Općinskog građanskog suda u Zagrebu oglasili se o predmetu borbe za starateljstvo između pjevačice Severine Kojić i njenog bivšeg partnera Milana Popovića nad njihovim sinom Aleksandrom.

Objavljeno: 02. 12. 2019 - 15:44

Oni su stali u zaštitu njihove sudije Tee Golub za koju Seve cijeni da ne radi svoj posao kako treba.

“Tokom postupka vođenog pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu u predmetu broj P Ob-850/2018 koji se vodio u pravnoj stvari tužitelja M.P. protiv tužene S.K. radi izmjene odluke s kojim roditeljem će dijete živjeti i susretima i druženjima (postupak se vodio prema Obiteljskom zakonu iz 2003.), a naročito nakon što je u predmetu donesena presuda i privremena mjera kojom je odlučeno da dijete živi s ocem, a s majkom ostvaruje susrete i druženja, medijski prostor je korišten kako bi se obezvrijedio i omalovažio rad sutkinje Tee Golub, vrijeđajući njen sudački integritet, čak i na ličnom novou, kojemu je namjera očigledno i vršenje neprimjerenog i nedopuštenog pritiska, kako na njen rad, tako i na rad Županijskog suda, koji će odlučivati u žalbenom postupku”, navode iz suda.

“Stoga se ističe kako sudija odluku donosi prema činjenicama utvrđenim u postupku, temeljem provedenih dokaza uz primjenu prava i svog slobodnog sudačkog uvjerenja, vodeći se pri tome, iznad svega, najboljim interesom djeteta o kojem u konkretnom slučaju odlučuje, s obzirom na to da je izostao sporazum njegovih roditelja. Kako je za donošenje odluke u porodičnim predmetima potrebno stručno znanje koje nije pravno (medicina, psihologija, sociologija, … ), a kojim sudija kao pravnik ne raspolaže, nužna mu je pomoć drugih stručnjaka – socijalnih radnika, psihologa i sudskih vještaka”, objašnjavaju iz suda.

“Odluka se donosi na temelju savjesne i brižljive ocjene svih provedenih dokaza, a sudija je ne donosi zato što je neko majka djeteta, a neko otac, niti zato da dobije naklonost roditelja kojem su mediji dostupni, niti javnosti, niti politike ili nekih drugih interesnih skupina. Sudija donosi odluku zato što se roditelji nisu znali, mogli ili htjeli dogovoriti, a često i zato što jedan ili oba roditelja ne prepoznaju potrebe djeteta i stavljaju svoje osobne interese ispred interesa svoga djeteta. Protiv svake odluke suda, stranka ima pravo korištenja pravnih ljekova. Odluke suda prvog stupnja preispituju se u žalbenom postupku pred Županijskom sudom, a ne na ulici i medijima”, poručuju sa suda.

Naglašavaju da sud ne oduzima i ne dodjeljuje djecu te da je nedopustivo omalovažavanje suca koji je odnio odluku jer se odluka jednom roditelju ne sviđa.

“Nedopustivo je i protivno odredbama Obiteljskog zakona i Konvencije o pravima djeteta, iznošenje ličnih podataka djeteta, narušavanje djetetovog prava na privatnost i djetetova prava na oba roditelja. Posebno je nedopustivo pri tome koristiti termine koji sugerišu da je sud roditelju „oteo“dijete ili je dijete „dodijelio“ drugom roditelju. Sudovi ne otimaju niti dodjeljuju djecu. Roditelj koji smatra da drugi roditelj nema roditeljske kapacitete, šteti djetetu ili na neki drugi način krši djetetova prava te tvrdnje treba dokazivati u sudskom postupku, davanjem prioriteta svom sudjelovanju u sudskom postupku u odnosu na svoje druge aktivnosti, a ne u medijima i na ulici”, piše u sopštenju.

“Komentarisanje sudskog postupka koji je u toku i u kojem se odlučuje o životu jednog djeteta, davanje mogućnosti jednom roditelju da o drugom iznosi uvredljive tvrdnje za vrijeme trajanja sudskog postupka, obezvređivanje odluke o kojoj Županijski sud tek treba završno odlučiti, stvaranje atmosfere linča, huškanje javnosti, omalovažavanje rada sudije, čija odluka se jednom roditelju ne sviđa i kršenje osnovnih prava djeteta je nedopustivo. Iznošenje tvrdnji anonimnog „uglednog advokata„ o osobinama sutkinje Golub nemaju nikakvih relevantnih uporišta, osim vrijeđanja iste s ciljem stvaranja dojma kako je odluku u konkretnom predmetu donijela nekompetentna osoba”, kaže se u dopisu.

“Medijska kampanja je trajala tokom cijelog postupka, a intenzivirala se u vrijeme kada je predmet bio pred zaključenjem i donošenjem odluke, kako bi se na uređujuću sutkinju izvršio pritisak, a nastavkom medijske kampanje očigledno se želi uticati na postupanje Županijskog suda. Sudije savjesno i odgovorno rade i radiće svoj posao, štitiće prava i interese djece i svake stranke u postupku, svakog roditelja, nezavisno je li to majka ili otac. Sud tako postupa i postupaće i dalje, pa i u slučaju kada te stranke nastoje opstruirati rad suda neprimjerenim pritiscima, šteteći tako prije svih, na žalost, vlastitoj djeci”, zaključuju u saopštenju.

Severina je kazala da će se žaliti na odluku. Ona je izjavila da Popović nije bio prisutan u životu svog sina, da nije dolazio na zakazane susrete sa njim te da je morala da laže u njegovo ime zašto nije došao. Smatra da su institucije korumpirane i da je strašno što joj kao majci nije dozvoljeno da se slika sa sinom za društvene mreže kao što to rade noge druge slavne ličnosti.