Savjet: Policajac nedostojan posla, kompromitovao policiju

„Policajac M. Z. koji je osuđen na dva i po mjeseca zatvora zbog zlostavljanja maloljetnog B. V. u Podgorici, ozbiljno je kompromitovao policiju i nije dostojan za dalje obavljanje policijskih poslova, zaključak je Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Objavljeno: 02. 12. 2019 - 18:30
Ilustracija

Savjet je o tom slučaju diskutovao i na sjednici od 25. kojoj su učestvovali ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, generalni direktor Direktorata za nadzor Danilo Ćupić i načelnik Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije MUP Crne Gore Milan Adžić.

„Zajednički je zaključeno da u konkretnom slučaju unutrašnja kontrola policije postupi na osnovu analize ocjena i preporuka građanske kontrole policije. Savjet je iskazao zabrinutost saznanjem i mogućnošću da je ovaj primjer ostao nepoznat unutar policijske organizaciju imajući u vidu činjenicu da rukovodstvo Uprave policije preduzima veoma ozbiljne napore da se unaprijedi odgovornost i blagovremeno zabilježi svako nedolično i neprihvatljivo postupanje“, ističe se u saopštenju objavljenom na sajtu Savjeta.

Savjet je iskazao sumnju da policijski službenik M. Z. nije saopštio istinu pred svojim pretpostavljenima i da je imao namjeru da prikrije događaj zbog čega je, kako navode, potrebno provjeriti službenu dokumentaciju koja se odnosi na konkretni događaj od 28. oktobra 2019. godine i vjerodostojnost tadašnjih iskaza imenovanog policijskog službenika.

„Savjet je u 2018. registrovao nekoliko pojedinačnih primjera priznanja policijskih službenika da su zlostavljali građane. To je dodatno produbilo krizu disciplinskog sistema unutar MUP-a i kapacitete starješina policije i unutrašnje kontrole policije da objektivno i blagovremeno utvrde osnovanost upotrebe sredstava prinude i prekoračenje ovlašćenja. To govori i o nedostatku moralne hrabrosti kod policijskih službenika da u okviru mehanzimama policije i MUP-a priznaju prekoračenja ovlašćenja. Prvobitno se ospore svi navodi o zlostavljanju, pretpostavljeni starješina ocijeni da je upotreba sredstva prinude bila opravdana a kasnije, u postupcima izvan policijske organizacije, dođe do priznanja izvršenja krivičnih djela. Takva situacija kompromituje uspostavljenu odgovornost u policiji kao i interne istrage i sankcije. Savjet ocjenjuje da je policisjki službenik M. Z. ozbiljno kompromitovao Policiju u cjelini i da nije dostojan za dalje obavljanje policijskih poslova“, piše na sajtu Savjeta.