Erdogan: Musliman ne može biti terorista

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas na otvorenju džamije u britanskom Kembridžu kako musliman ne može biti terorista, te kako je neprihvatljiv termin “islamski terorizam”.

Objavljeno: 05. 12. 2019 - 19:48

Erdogan je prisustvovao ceremoniji otvorenja Centralne džamije u Kembridžu u Velikoj Britaniji, čija je specifičnost u tome što je jedna od rijetkih eko-džamija u svijetu.

U obraćanju na ceremoniji Erdgoan je govorio o sve prisutnijem problemu islamofobije u svijetu.

“Mislim da će ovo mjesto molitve biti najbolji odgovor na rastući antiislamizam. U zemljama koje su kolijevka demokratije već dugi niz godina rasizam, diskriminacija i neprijateljstvo prema islamu šire se poput otrovnog bršljana”, rekao je Erdogan.

Podvukao je kako je neprihvatljivo stavljati u istu ravan islam s terorizmom.

“Ne možete poistovjetiti islam s terorizmom. To što je jedan terorista nikao među muslimanima, ne daje vam pravo da kaljate islam”, rekao je Erdogan.

Podsjetio je kako su snage bezbjednosti Turske u sirijskom Al-Babu neutralizovale više od 3.000 pripadnika terorističke organizcije ISIS, poručivši kako ISIS nema veze s islamom.

“Oni (ISIS) nisu od nas. Odbacujemo svako pravljenje podjela na dobre i loše teroriste. Musliman ne može biti terorista, niti iz islama može izaći terorista. Ne prihvatamo često korištenu etiketu ‘islamski terorizam’. Svi teroristi koji su nam nanijeli toliko boli, bilo da se radi o ISIS-u, FETO-u, PKK/YPG, pa i neo-nacistima, svi pripadaju istom mentalitetu. Kako god da se zvali i kojoj god ideologiji pripadali, to su vampiri željni krvi”, poručio je Erdogan