Škrelja: Tražiću zaštitu za mene i moju porodicu

Poslanik Demokratske partije socijalista, predsjednik skupštinskog Administrativnog odbora Ljuiđ Škrelja, vjerovatno će tražiti zaštitu državnih organa, jer se, nakon učestalih prijetnji poslanika Demokratskog fronta, ne osjeća sigurno ni on, ni njegova porodica, pišu Dnevne novine.


Objavljeno: 06. 12. 2019 - 06:39

“Čuli ste, kao i kompletna crnogorska javnost, prekjučerašnje dobacivanje poslanika DF Andrije Mandića da će mi polomiti i drugu nogu. Možda neko to smatra samo političkom propagandom, ali ako vam takve poruke od poslanika Fronta dolaze svako malo, onda moram biti zabrinut za svoj lični integritet i sigurnost, da vam otvoreno kažem i za moj, ali i živote moje porodice. Došao sam u situaciju da tražim od nadležnih organa zaštitu”, kaže Škrelja za Dnevne novine.

Ističe da je rasprava u crnogorskom parlamentu tokom protekla dva dana obilovala uvredama, vulgarnostima prema poslanicima koji ne misle kao Demokratski front.

“Vjerovao sam da je to vrijeme daleko iza nas. Nažalost, nije”, poručuje predsjednik Administrativnog odbora.

Potpredsjednik OO DPS Tuzi Nikola Gegaj kaže da su nipodaštavajući i uvredljivi stavovi poslanika DF prema manjinskim narodima u Crnoj Gori odavno poznati, još otkako su neki od njihovi lidera predvodili kolone prema Tuzima, sa namjerom da se obračunaju sa građanima tog dijela Crne Gore.

“Dakle, njihovi prekjučerašnji i jučerašnji govori u Skupštini zaslužuju svaku osudu, ne samo predstavnika manjinskih naroda, već i onih koji sebe nazivaju građanskom partijom i koji u nekoliko opština vrše vlast sa DF, ali i osudu civilnog sektora. Mislio sam da je politika raspiranja nacionalne i vjerske mržnje iza nas, ali očigledno sam se prevario.

Na sreću, ta politika je danas u Crnoj Gori u manjini, jer da oni danas vrše vlast, vidimo i čujemo šta bi uradili sa multietničkom građanskom Crnom Gorom, ali i kakav odnos bi imali sa svojim susjedima, sa kojima danas Crna Gora ima više nego prijateljske odnose. Njihove izjave nijesu samo uvrijedile pojedince iz redova manjinskih naroda, već cijelu Crnu Goru, njen građanski i multietnički duh i ustavna načela jednakosti”, kaže Gegaj za DN.

Status poslanika, kako naglašava, nosi i odgovornost za izgovorenu riječ, pa i kada je upućena najljućem političkom protivniku.

“S druge strane, DPS će, kao stranka istinske građanske profilacije, uvijek ostati posvećena afirmaciji multietničkog, multivjerskog i multikulturnog sklada i po nama sve te različitosti predstavljaju prednost i vrijednost, a nikako nedostatak”, poručuje Gegaj.

Komentarišući poruke koje su se čule od poslanika DF u Skupštini Crne Gore, poslanik HGI Adrijan Vuksanović kaže za DN da svaka stranka bira svoju političku ekspresiju, samim tim i oni koji je predstavljaju.

“Nažalost, u crnogorskom parlamentu svjedoci smo da ta politička eskpresija često dobija i svoj vulgarni karakter, pri čemu oni koji šalju takve poruke ne vode računa da se iz skupštinskih sala tako raspoloženje prenosi i na one koji nas gledaju i slušaju. Zbog toga bi bilo puno bolje da imamo svijest i odgovornost prema našim građanima, takođe, ne samo biračima i simpatizerima, već sveukupnom javnom mnjenju. Prekjuče smo tokom zasijedanja čuli određene poruke koje nažalost podsjećaju na neka prošla, davna vremena, kada je Crna Gora bila u jednom nestabilnom i turbulentnom vremenu, ali se mudrom državničkom politikom i principima suživota izvukla neokrnjena iz svih tih procesa. Vjerujem da ćemo, zahvaljujući tom iskustvu i znanju, i ovoga puta kao društvo izaći kao pobjednici”, smatra Vuksanović.

Za poslanika Liberalne partije Andriju Popovića polemika začinjena uvredama kako na plenumu, tako i na pojedinim odborima ukazuje na početak predizborne kampanje za parlamentarne izbore.

“Očigledno da će ta kampanja biti mučna, uvredljiva, ali i nedostojna ovog visokog doma – Skupštine Crne Gore. Od rukovodstva parlamenta će umnogome zavisiti dalji tok polemisanja, poštovanja etičkog kodeksa poslanika i Poslovnika Skupštine. Jedini način da se očuva dostojanstvo parlamenta su postojeće kaznene mjere u Poslovniku, uključujući udaljavanje sa sjednice poslanika koji se nedolično ponašaju”, kaže Popović za DN.

Popović podsjeća da nije bio prisutan čitavo vrijeme tokom prekjučerašnjeg zasijedanja, ali da se mnogo toga ružnog dešava, ne samo na plenumu, nego i u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, na Administrativnom odboru…

“Ne zna se gdje je bilo gore i to se više stvarno ne smije ni ponoviti, niti tolerisati”, kaže Popović.

Papović: Nemamo ništa protiv Srba, ali smo protiv bjelaša i četnika

“Ono što se tokom ova dva dana čulo u Skupštini, u Crnoj Gori Petrovića nije bilo moguće. Nacionalne uvrede i vjerska prebrojavanja u državi Petrovića nijesu se mogla dogoditi u parlamentu, ne kažem na nekim drugim manje važnim mjestima. Mi baštinimo tu dobru tradiciju, a ono što je loše da popravljamo”, rekao je tokom jučerašnje rasprave u parlamentu poslanik DPS Dragutin Papović.

On je naglasio da Crna Gora nikada nije bila antisrpska i nikada neće to biti.

“Ali dok je ove generacije ovih mladih političara poručujemo crnogorskoj javosti da će Crna Gora uvijek biti antibjelaška i antičetnička”, zaključio je Papović.

***Mandić Škrelji: „Prebiću ti i tu drugu nogu"; Škrelja: Ja hramljem na nogu, ali ne u mozgu i duši, za razliku od vas“