Deset godina Analitike

Kada je prije jedne cijele decenije, 7. decembra 2009. godine mali broj ljudi okupljen oko iste ideje objavio prve vijesti na tek osnovanom Portalu Analitika, nijesu ni slutili gdje će danas biti njihovo „čedo“.

Objavljeno: 07. 12. 2019 - 09:15

Počelo je skromno u desetak kvadrata prostorije koju nam je ustupio CEDEM. Malenu redakciju na čijem čelu su tada bili glavni i odgovorni urednik Draško Đuranović i direktor Lazar Mišurović, činili su i Gordana Borović, Ivan Kern, Predrag Zečević, Nenad Zečević, Kristina Jerkov i Bojan Šuković.

S godinama je Portal Analitika rastao, sazrijevao, ponekad griješio, mijenjao izgled, postao dio velikog sistema… ali i stekao reputaciju jednog od najboljih informativnih portala u regionu, a u crnogorskim prilikama kao promoter crnogorskih identitetskih vrijednosti.

Sada, više od stotinu najnovijih informacija koje se svakodnevno mogu naći na našim stranicama potpisuju glavni i odgovorni urednik Predrag Zečević, njegova zamjenica Vesna RajkovićNenadić, te pomoćnik Ivan Kern, kao i novinari Ana Popović, Siniša Goranović, Nikola Dragaš, Luka Đurić, Ivona Drobnjak i Nikola Boljević, dok je direktorka ovog uspješnog projekta Tinka Đuranović.

“Deset godina nakon početka nijesmo ni slutili da ćemo steći ovako veliko povjerenje čitalačke publike u Crnoj Gori. Sve to uz strogo poštovanje novinarskih standarda, lišeno senzacionalizma i neprovjeravanja informacija. Sa zadovoljstvom ističem da smo u žestokoj konkurenciji na tržištu, jedan od tri informativna portala koji prema strogom standardima Gugl Analitike ima milionski auditorijum. Vrhunac smo dostigli krajem novembra kada smo se približili magičnoj cifri od 100.000 posjeta dnevno, prema pedantnoj statistici Gugl Analitike ”, izjavio je glavni urednik Portala Analitika Predrag Zečević.

I zaista od par stotina onih koju su prvih dana nakon pokretanja stranice čitali vijesti koje objavljujemo, danas smo portal koji u prosjeku svakog dana decembra prati dnevno nekoliko desetina hiljada korisnika interneta (usera). Naš rejting na listi najčitanijih je godinama izuzetan, pa nas je specijalizovana Alexa prepoznala kao jednoj od najčitanijih portala u Crnoj Gori.

Priznanje nam je stiglo i od regionalnih medijatora. Tako nas je specijalizovani portal Media daily izabrao za jedan od najboljih regionalnih portala.

No, da bismo sve to postigli, mnogi su nam pomogli i pomažu svojim angažmanom u i za redakciju Portala Analitika. Tako su novinari redakcije bili i Ana Uglik, Branko Vukelić, Suzana Kapetanović, Balša Knežević,  Mira Grebović, Aleksandra Stanković, Kristina Ćetković, Ivana Božović, Željko Vukmirović i Jadranka Rabrenović, a među saradnicima  Miroslav Ćosović, Tamara Nikčević, Mira FolićMihailo Radojičić, Beba Kapičić, Slobodan Jovanović, Violeta Cvejić, Igor Lasić, Ruždija Adžović, Risto Popovski, Mihailo Terzić, Novak Adžić, Mario Đurović, Goran Đukanović, Aleksandar Berkuljan, Nebojša Todorović… i mnogi drugi.

U prvih deset godina dokazali smo da smo u samom vrhu crnogorske medijske scene, poštujući novinarsku etiku i standarde u svakom prilogu objavljenom na našim stranicama.

 Gdje ćemo biti za 20 godina – ne možemo da pretpostavimo, ali je izvjesno da pripremamo moderan redizajn  i da ćete i ubuduće na našim stranicama biti uvijek tačno, profesionalno i na vrijeme informisani o svemu što se događa u Crnoj Gori, regionu, svijetu...