Forbs: Oko 900 „narko-podmornica“ krijumčari kokain

Obalska straža SAD-a je tokom novembra otkrila dvije podmornice u istočnom Pacifiku, popularno nazvane "narko podmornice".

Objavljeno: 07. 12. 2019 - 15:40
Ilustracija: Blic

One su nosile kokain prema SAD-u, svaka po dvije tone narkotika. Magazin "Forbs" vjeruje da su ti incidenti povezani sa zapljenama na obalama Evrope i procjenjuje da će se trend prevoza kokaina podmornicama nastaviti i u sljedećim godinama.

Iako se o zapljenama kod obale SAD-a saznalo skoro, one su se dogodile samo nekoliko dana prije nego što je jedna podmornica pronađena u Španiji. To je konačno pružilo dokaze za transatlansku rutu druge. Vjerovatno je takvih događaja bilo još, navodi Forbs.

Prema pisanju tog magazina, podmornica pronađena na obalama Evrope nije jedinstven fenomen. Iako je otkrivena hiljadama kilometara daleko, ona ima jasne veze za podmornicama pronađenim u Pacifiku, prenosi RTS.

Sve te podmornice su zapravo plovila niskog profila, pravljena tako da ne budu uočena dok plutaju plitko u vodi. To nisu prave podmornice. Njihova staklena vlakna su iznad površine vode što ih čini teškim za uočavanje.

Međutim, prethodnih godina mnoge su otkrivene, a u lov na njih nekada se uključuju i avioni. Incidenti u kojima se otkrivaju "narko-podmornice" su postali učestaliji a sve više njih se pravi. One postaju sve manje i jednostavnije.

U 2019. godini otkriveno je skoro 35 podmornica koje su prevozile narkotike. Poređenja radi, u 2017. ih je otkriveno 16, a u 2013. samo dvije.

Ipak, prema pisanju Forbsa, bez obzira što se mnoge otkriju, većina njih uspije da stigne do destinacija. Procjenjuje se da je godišnje oko 900 takvih podmornica.

To znači da se godišnje transportuje oko hiljadu tona kokaina iz Kolumbije u Meksiko, odakle ide u SAD. Manje ali ne beznačajne količine pređu Atlantik. Forbs procjenjuje da će se uprkos zapljenama trend nastaviti i u sljedećoj godini.