Zakon da bude saglasje tri tradicionalne konfesije

Zakon o slobodi vjeroispovijesti mora biti proizvod saglasja sve tri tradicionalne konfesije u Crnoj Gori - ocijenili su u Demokratskoj Crnoj Gori i poručili da je država dužna da se dogovori sa svima.

Objavljeno: 09. 12. 2019 - 13:44

Poslanik Demokrata Dženan Kolić kazao je da je Crna Gora dom svih. 

- Onaj zakon koji nije prihvatljiv za jednu crkvu ili vjersku zajednicu, nije prihvatljiv ni za mene kao Muslimana, ni za Albina kao Bošnjaka, ni za Vladimira kao Srbina, ni za Vilsona kao katolika, ni za Zdenku kao Crnogorku, niti za sve nas u Demokratskoj Crnoj Gori, a ima nas svih vjera i svih nacija - kazao je Kolić.

Duboko je uvjeren da nema nijednog građanina Crne Gore koji do sada, kako je kazao, nije prepoznao namjeru vlasti Demokratske partije socijalista da posvađa, podijeli, unese sumnju i nepovjerenje među braćom, komšijama i kolegama, naruši bratski odnos koji se gradi godinama i decenijama. 

Kolić je kazao da je vrijeme da se kaže ne svima "koji su nas posvađali kako bi pojeli našu budućnost, a ukrali našu sadašnjost". 

- Onima koji su devedesetih godina mir zamijenili ratom. Onima koji su bratsku slogu gazili svađama, a život učinili borbom za opstanak. Onima koji sada podmeću nove ideološko-identitetske mamce. Onima koji ne znaju za poštovanje, toleranciju i suživot - rekao je Kolić. 

Svaki put kada, kako je kazao, nastupi kriza vlasti i kada "zadrhte" u saznanju da im vlast izmiče, kada izgube podršku međunarodne zajednice, izvlače zakone kojima zaprijete da će oteti svetinje ili zaprijetiti vjernicima. 

- I tako udarajući na emocije građana i igrajući se sa njihovim osjećanjima, pale vatru od čijeg plamena očekuju toplinu u svojim foteljama - naveo je Kolić. 

Kada kriza prođe i kada se, prema njegovim riječima, energija ljudi istroši i prospe "zatvara se priča o vjeri, sve do sljedećeg trenutka, kada se ponovo zatresu fotelje". 

- Draga braćo islamske vjeroispovijesti, dragi pravoslavci, katolici, vjernici, ateisti, građani Crne Gore, dužni smo da čuvamo mir, sklad i suživot svakog od nas i svih nas zajedno, ma koje vjere ili nacije bili. Samo je to garancija našeg razvoja i garancija naše budućnosti - ocijenio je Kolić. 

To je, kako je naglasio, ujedno zalog za bolji i ljepši život djece i generacija koje dolaze. 

Kolić je naveo da se čuvajući Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, čuva Husein Pašina džamija u Pljevljima, da se čuvajući Hram Svetog Vladimira u Baru, čuva Osmanagića džamiju u Podgorici. 

On je istakao i da se čuvajući Manastir Ostrog u Danilovgradu, čuva Hadži Ismailova džamija u Nikšiću, da se čuvajući manastir Morača u Kolašinu, čuva katedralu Svetog Tripuna u Kotoru. 

- Čuvajući objekte svih konfesija i svih naroda, čuvamo i sami sebe. Čuvajmo jedni druge, bez obzira na vjeru ili naciju. Braća smo bili, braća moramo ostati - poručio je Kolić.