Savjet osudio postupak RTCG, tražiće odgovornost

Savjet Radio i Televizije Crne Gore RTCG osudio je, kako navode, neprofesionalni postupak RTCG-a da blagovremeno, bez oklijevanja, ne objave vijest o incidentu u tržnom centru Delta Siti o napadu na novinara Dnevnog lista Dan Vladimira Otaševića. Zbog toga će, ističu, zahtijevati utvrđivanje odgovornosti za učinjene propuste.


Objavljeno: 09. 12. 2019 - 14:11

“Savjet Radio i Televizije Crne Gore najoštrije osuđuje neprofesionalan postupak, RTCG da blagovremeno, bez oklijevanja, ne objave vijest o incident u Tržnom centru Delta, a koji se odnosi na napad na novinara lista Dan”, ističu u Savjetu.

Navode da Savjet, iz objektivnih razloga, nije bio u prilici da se sastane i da ranije javno saopšti svoj stav.

“Smatramo i da je važno da u ovakvim situacijama kreiramo i saopštavamo zajednički stav. Istog dana kada su drugi mediji objavili vijest a RTCG nije, predsjednik Savjeta zvanično je zatražio izjašnjenje menadžmenta”, kazali su iz Savjeta

Radi pune istine i u interesu javnosti, Savjet saopštava da su od samog saznanja o incidentu, apsolutno svi članovi Savjeta, u međusobnoj elektronskoj prepisci, izrazili ogorčenje zbog toga što RTCG nije na vrijeme objavio pomenutu informaciju.

“Savjet zaista ne razumije zašto uredništvo RTCG nije to učinilo. Nedopustivim kašnjenjem u emitovanju informacije, štoviše, napravili su štetu i po ko zna koji put protiv sebe okrenuli inače senzibilnu javnost na uređivačku politiku javnog medijskog servisa”, ističe se u saopštenju.

Takav postupak RTCG, dodaju, nanio je štetu i Savjetu koji od samog konstituisanja insistira na profesionalizmu.

“Ovim povodom Savjet podsjeća da je još prije tri mjeseca usvojio Principe razvoja RTCG koji sadrže i nekoliko principa i stavova o uređivačkoj politici, sa direktnim zahtjevom uredništvu da RTCG da ne može i ne smije zaobilaziti bilo kakve informacije od javnog interesa”, kazali su u RTCG-u.

Izričito su, navode, tražili da RTCG mora biti prva u objavljivanju svih informacija od interesa za javnost i da je nedopustiva bilo koja vrsta opstrukcije u tom smislu.

“Stoga, i nema potrebe da se Savjet uvijek posebno izjašnjava u ovakvim i sličnim situacijama. Savjet nema šta da doda svom ranije usvojenom stavu ni u vezi sa najnovijim incidentom. Stav Savjeta je da je neprihvatljivo bilo kakvo parcijalno političko dizajniranje informacija koje objavljuje RTCG”, kazali su oni.

Uredništva RTCG su se, navode, oglušila o pravila profesionalizma i stavove Savjeta.

“I da bude još gore, RTCG je u nastavku informisanja u vezi sa pomenutim incidentom u TC Delta, napravila nove greške, čak i na štetu sopstvenog dostojanstva. Da li se i u ovom slučaju čekalo na provjeru vjerodostojnosti? Ako da, da li je provjera bila uspješna? Ako ne, zašto niste konzistentni? Smatramo i da ovo nedolično i neadekvatno ponašanje mora prestati. Savjet je od početka pružio ruku pune, otvorene, saradnje menadžmentu RTCG. Ali to podrazumijeva i posebnu odgovornost i senzibilitet menadžmenta i uredništva. U tom smislu, Savjet će zahtijevati utvrđivanje odgovornosti za učinjene propuste”, navode u Savjetu.

Savjet staje i u odbranu RTCG od neumjesnih, čak, ostrašćenih, napada, pa i kleveta na račun javnog medijskog servisa, čega ima i ovih dana, ali neće svoj kredibilitet stavljati u službu neprofesionalizma i odluka koje nije donio.

“Članovi Savjeta smatraju da imaju obavezu da kritikuju sve propuste ali i da imaju obavezu da zaštite RTCG i zaposlene od zlonamjernih komentara. Podsjećamo da smo u potpunosti otvoreni za sve opravdane kritike koje su dobrodošle i koje ćemo koristiti za unaprijeđenje RTCG. Istovremeno, podsjećamo i da u RTCG ima mnogo profesionalaca i časnih pojedinaca koje, takođe, moramo štititi. Smatramo i da oni koji naprave nenamjerne profesionalne propuste nisu nečasni posebno je ne prihvatamo generalizacije. Naprotiv, podržavamo individualizaciju uspjeha i odgovornosti”, navode u RTCG-u.

Primarna uloga Savjeta je da se bavi ulogom javnog servisa, da se brine o njegovom programu i nije mu zadatak da se izjašnjava o svemu što se dešava na političko-medijskoj sceni Crne Gore.

“Naravno, ne treba ni isticati da se Savjet najodlučnije zauzima za potpuno poštovanje i zaštitu profesionalnog integriteta medija i novinara i u tom smislu osuđuje sve postupke koji su upereni protiv tih vrijednosti demokratskog društva i zaštite pojedinca”, zaključuju u Savjetu.