Ovo je čovjek koji je odao sve tajne ruskih sportista (VIDEO)

Svjetska antidoping agencija (VADA) je donijela odluku da ruske sportiste suspenduje na naredne četiri godine zbog dopinga. A, cijela priča oko velikog skandala se pojavila prije četiri godine.

Objavljeno: 09. 12. 2019 - 20:11
Foto: EPA/SPORTPHOTO.RU

Sve to je pokrenuo zviždač Grigorij Rodčenkov. On je, u zamjenu za saradnju sa antidoping agencijom prebjegao u Sjedinjene Američke države gdje živi od 2016. godine. Promijenio je i lični opis, jer je tvrdio da mu je život ugrožen.

Doduše, treba dodati i da su desetak dana poslije otkrivanja o sistematskom dopingu preminuli bivši direktor ruske antidoping agencije RUSAD Vjačeslav Sinev i tada izvršni direktor državne antidoping agencije Nikita Kamajev.

- Ne lažem. U Rusiji nijesam govorio istinu, ali od kako sam došao u Ameriku govorim istinu - rekao je tada Rodčenkov i tvrdio da je Vladimir Putin znao cijelu priču.

Rodčenkov je iskusni hemičar i bivši direktor ruske antidoping agencije RUSAD od 2005. do 2015. godine. Prije toga je radio u petrohemijskoj industriji.

Poslije njegovih tvrdnji ruskim sportistima nije bilo dozvoljeno da se takmiče na ZOI u Pjongčangu, pa je 168 takmičara iz Rusije učestvovalo pod neutralnom zastavom.