Mandić: Poslanici islamske i rimokatoličke vjere da ne glasaju za Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić pozvao je poslanike islamske i rimokatoličke vjere da ne učestvuju u raspravi i ne glasaju za predloženi Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Objavljeno: 10. 12. 2019 - 13:21

On je kazao da nakon potpisivanja Ugovora između Crne Gore i Svete stolice i Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa Islamske zajednice i Vlade Crne Gore, u DF-u očekuju da se ove dvije vjerske zajednice neće miješati u odnose među pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori.

„Sadržaj ovoga zakona nema nikakve veze sa njegovim imenom, već se radi o zakonu protiv Srpske pravoslavne crkve i veoma je opasna njegova poruka, a još zloslutnija njegova namjera. Smatramo da bi njihova podrška snažno rasplamsala već opasno zagrijanu atmosferu u Crnoj Gori i očekujemo da će oni našu poruku ispravno shvatiti. Mi nikada ne bi pristali da uređujemo odnose u njihovim crkvama i vjerskim zajednicama, pa zato želimo da ovaj poziv ne dožive kao neki čin neprijateljstva, već samo kao želju da i oni imaju isti princip kad su u pitanju ovako osjetljive teme, koje nadrastaju uobičajene procedure“, poručio je Mandić.

 Takođe, dodao je kako očekuje da kada na dnevnom redu bude Zakon o slobodi vjeroispovijesti, u skupštini budu svi poslanici pravoslavne vjere, pa i oni koji bojkotuju parlament.

„Toga dana po strani treba ostaviti sve ideološke razlike i pokazati vlastitu spremnost i ljudsku obavezu da se brani naša Crkva. Svakoj generaciji naših predaka je dopalo da se pokaže ,,ko je vjera, a ko nevjera'', pa je ovaj zakon ključni ispit naše generacije“, istakao je jedan od lidera DF-a.

On je podsjetio da je DF bio dio, kako je kazao, „velike narodne snage koja je već položila zakletvu na Trojičindan u Podgorici, kada smo se obavezali da nema cijene koju nismo spremni da platimo u odbrani naših svetinja“.

„Zato još jednom pozivamo sve pristalice DF da 21. decembra dođu u Nikšić, na veliki crkveno-narodni sabor i posvjedočimo odanost toj zakletvi“, zaključio je Mandić.