Koprivica: Zakon o slobodi vjeroispovijesti opstruira Odbor; Nikolić: Uplašili ste se posrtanja rejtinga

Poslanici Demokrata, Momo Koprivica i Danilo Šaranović, napustili su danas sjednicu Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, poručujući da neće učestvovati u radu tog tijela dok se iz skupštinske procedure ne povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Objavljeno: 10. 12. 2019 - 14:25
Foto: Portal Analitika

Koprivica smatra da je pomenuti predlog zakona direktan pokušaj Demokratske partije socijalista (DPS) „da opstruira Odbor i stavi ga van funkcije“.

DPS se bavi produkovanjem novih podjela, svađa, međunacionalne i međuvjerske mržnje. Pozivamo pripadnike svih vjera i nacija u Crnoj Gori na zajedništvo, slogu i mir“, poručio je on.

Govoreći o radu Odbora, Koprivica je kazao da su koordinatori radnih odbora iz opozicije završili svoj posao u roku.

„Dostavili smo 200 rješenja i 16 zakonskih projekata. Opozicija je svoj posao završila devet dana prije roka. To se ne može reći za koordinatore iz DPS-a“, saopštio je on.

Poslanik DPS-a, Andrija Nikolić, ocijenio je da Demokrate prebacuju priču sa teren izbornog zakonodavstva na teren politike.

„Kakve veze ima Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti sa izbornim zakonodavstvom? Razgovaramo li ovdje jezikom ultimatuma? Kolege iz Demokrata su uplašene istraživanjima javnog mnjenja koja govore o posrtanju njihovog rejtinga, pa su pribjegli novoj političkoj strategiji“, istakao je Nikolić, nakon čega su Koprivica i Šaranović napustili sjednicu.

Potpredsjednik Skupštine, Genci Nimanbegu, rekao je da mu je veoma žao što rad Odbora dobija ovakvu dimenziju.

„Odredili smo rok rada Odbora do 18. decembra, ali to je nemoguće sada. Poraz je ako u Crnoj Gori nemamo politički dijalog. Pozivam sve da se vratimo dijalogu“, rekao je on.

Marta Šćepanović iz DPS-a smatra da se rad Odbora prekida kada je on na korak do važnog dogovora.

„Prekida se zbog zakona koji nema veze sa izbornim zakonodavstvom. To govori o njihovoj (Demokrata prim. nov) namjeri od početka“, podvukla je ona.

Nezavisni poslanik, Neđeljko Rudović, naveo je da je razočaran raspletom situacije.

„Od danas sam malo veći pesimista, ali ostavljam malu trunku nade da ćemo prevazići ovu situaciju“, naglasio je on.

Rudović smatra da nijedan zakonski akt nije važniji od izbornih zakona.

„To nije ni Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti. Poslanici vladajuće koalicije bili su upoznati s tim da bi stavljanje pomenutog predloga zakona na dnevni red Skupštine moglo izazvati ovo o čemu smo svjedočili prije nekoliko minuta“, rekao je on.

Rudović navodi da je skupštinski raspored u decembru pretrpan i da nije moguće imati kvalitetnu raspravu ni o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali ni o brojim drugim važnim predlozima zakona, kao što je Predlog zakona o radu.

„Vlast treba da stvori atmosferu da bi prevazišli ovu situaciju. Ništa se neće promijeniti ako Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti bude na glasanju u januaru ili u februaru“, napominje nazavisni poslanik.

Komentarišući odluku Demokrata da napuste Odbor, Ranko Krivokapić iz Socijaldemokratske partije (SDP) rekao je da se bolji rezultat nije mogao očekivati u situaciji narušenog povjerenja.

Ustav poslije referenduma odradili smo od februara do oktobra. Tehničku vladu, Lex specialis i izborno zakonodavstvo dogovorili smo za šest mjeseci. U ovakvoj atmosferi ništa se ne može dogovoriti. Rezultat znači dogovor. Nema rezultata u ovoj instituciji koji nije dogovor. Nećete sporazumom B – G, BečićGvozdenović, riješiti nedostatak parlamenta, nego ćete morati imati parlament. Iz ovakve atmosfere neće biti dogovora. Ko će biti kriv? Građani će platiti račun“, uvjeren je Krivokapić.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša, izvinio se građanima što su taoci „političkog licemjerstva“.

„Nevjerovatno je da nam o dnevnom  redu govore ljudi koji bojkotuju Skupštinu i ne dolaze na posao. Prilično sam i duboko razočaran u ono što trenutno radimo. Najveći problem u ovom domu je što nema jedinstva unutar opozicije. Izvinjavam se građanima koji vjeruju da posjedujemo političku zrelost. Može biti razgovora i kompromisa, ali ne i ucjena“, poručio je on.

Predsjednik Odbora, Branimir Gvozdenović, konstatovao je da sa osam članova tog tijela koji su glasali za razmatranje tačaka dnevnog reda i jednim uzdržanim, nemaju mogućnost da nastave rad, čime je sjednica okončana.