BS o dodjeli Nobela Handkeu: Neprimjeren čin nagraditi negatora srebreničkog zločina

Bošnjačka stranka smatra neprimjerenim činom to što će večeras u Štokholmu biti uručena Nobelova nagrada za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu.


Objavljeno: 10. 12. 2019 - 17:36

Iz ove partije podsjećaju javnost na nepobitnu činjenicu da je riječ o čovjeku koji je negator srebreničkog genocida i simpatizer politike Slobodana Miloševića, presuđenog ratnog zločinca, za koga je, kako dodaju,  Haški tribunal utvrdio da je bio učesnik u “zločinačkom poduhvatu s ciljem da se počini genocid“.

“Smatramo da je sa aspekta etike posmatrano potpuno problematično i nedopustivo da Handkeu večeras bude uručen Nobel, zbog širenja govora mržnje, negiranja genocida i podrške koju je upućivao idelogiji genocida. Ne želimo da ulazimo u književnu i literarnu vrijednost njegovog djela, ali smatramo da je sasvim dovoljno da se javno usprotivimo ovakvoj odluci, vođeni etičkim principima i ponašanjem ovoj književnika”, poručuju iz Bošnjačke stranke.

Pozdravili su odluku susjeda Albanije, Kosova, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH, kao i Turske, koji će bojkotovati večerašnju dodjelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.