Oglasio se Putin u vezi sa suspenzijom Rusa

Predsjednik Rusije Vladimir Putn rekao je da politika stoji iza odluke da se ruskim sportistima zabrani  učešće na svim međunarodnim takmičenjima do 2023.

Objavljeno: 10. 12. 2019 - 18:14

WADA je u ponedjeljak suspendovala sportiste iz Rusije zbog malverzacija sa laboratorijskim podacima, pa ruski sportisti pod zastavom svoje zemlje neće moći da učestvuju na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, kao i na Svjetskom prvenstvu u fudbalu u Kataru dvije godine kasnije.

"Po mom mišljenju, a mislim da su svi sa tim saglasni, svaka kazna još od Rimskog prava, treba da bude individualna i bazirana na tome što je neka osoba uradila. Kazna ne može da bude kolektivna i ne može da utiče na one ljude koji nijesu napravili prekšaj", rekao je Putin poslije sastanka Normandijske četvorke u Parizu, prenosi Rojters.

Rusija ima 21 dan da uloži žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani, a svi sportisti koji dokažu da nijesu umiješani u doping skandal, moći će se takmiče pod neutralnom zastavom.

"Milsim da i stručnjači iz WADA to dobro razumiju. Ako neko od njih donosi odluke o kolektivnom kažnjavanju, mislim da se može pretpostaviti da temelj takve odluke nije briga o čistoti međunarodnog sporta, nego politička odluka, koja nema nikakve veze s interesima sporta ili olimpijskoga pokreta".

Putin je rekao i da Moskva ima temelje za žalbu protiv odluke WADA, jer kako kaže, zaključci tog tijela ne sadrže optužbe upućene ruskom Olimpijskom komitetu.

"Ako nema pritužbi protiv neke zemlje, onda ona mora da se takmiči pod svojom zastavom. To je zapisano u Olimpijskoj povelji. To znači da odluka WADA krši povelju. Imamo temelja za žalbu", zaključio je Putin.