Bošković u Tirani: Jačanje regionalne saradnje je ključ stabilnosti

Ministar odbrane Predrag Bošković učestvovao na sastanku ministara odbrane Američko-jadranske povelje A-5 u Tirani, kojem su prisustvovali ministri odbrane zemalja članica, Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i zemalja posmatrača Kosova i Slovenije.

Objavljeno: 11. 12. 2019 - 12:58
Foto: Ministarstvo odbrane

Ministri odbrane prije svega, osvrnuli su se na posljedice razornog zemljotresa u Albaniji i istakli solidarnost i spremnost za podršku albanskom narodu, ukazujući istovremeno na značaj regionalne saradnje u kriznim situacijama.

Govoreći o regionalnoj saradnji i modalitetima njenog daljeg razvoja, Bošković je poručio da Američko-jadranska povelja predstavlja značajan forum za promovisanje evroatlantskih aspiracija, kao i snažan instrument jačanja regionalne saradnje u domenu odbrane.

U tom kontekstu, Bošković je ukazao na ostvareni napredak Republike Sjeverne Makedonije i poručio kako će njeno buduće članstvo u Alijansi biti još jedan korak naprijed ka dostizanju trajnog mira u regionu. Takođe, pozdravio je usvajanje Programa reformi u Bosni i Hercegovini i pozitivne pomake u formiranju državne vlasti.

Bošković je govoreći o značaju regionalnih inicijativa i politici proširenja Američko-jadranske povelje A5, izrazio spremnost da se zemljama koje teže Inicijativi i prihvataju njene principe, pruži podrška ka punopravnom članstvu. Istakao je značaj učešća pripadnika oružanih snaga zemalja A5 u međunarodnim misijama i operacijama i kazao da nas zajednički angažman čini kredibilnim saveznicima i kontributorima očuvanju mira i stabilnosti. U vezi sa tim, ministar je iskazao spremnost Crne Gore da razmotri modalitete zajedničkog angažovanja u misiji u Iraku.

Na kraju sastanka, potpisana je Zajednička izjava ministara odbrane država članica A5, čime se potvrđuje snažna posvećenost daljem unaprjeđenju regionalne odbrambene saradnje, u cilju promocije trajnog mira, stabilnosti i bezbjednosti regiona Zapadnog Balkana.

Na marginama sastanka ministara odbrane Američko–jadranske povelje, ministar odbrane Predrag Bošković sastao se sa kosovskim kolegom Rustemom Berišom, sa kojim je razmijenio mišljenje o odbrambenoj bilateralnoj saradnji i o modalitetima za njeno dalje unaprjeđivanje.