Marković: Odluka Demokrata politički PR, dolazim na sjednicu parlamenta kada se Zakon bude usvajao

Premijer Duško Marković kazao je da se “očigledno radi o političkom PR-u” odluka Demokrata da napuste Odbor za izborno zakonodavstvo i uslove povratak povlačenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Objavljeno: 11. 12. 2019 - 14:41

“Ne znam što su suštinski razlozi takve odluke Demokrata. Što se tiče Zakona o slobodi vjeroispovijesti, to je programska obaveza Vlade u drugim kvartalu ove godine. A bio je i u planu rada Vlade i za 2017. godinu”, kazao je Marković na svečanosti Ministarstva nauke u Vili Gorica.

Na pitanje šta bi značilo ukoliko Obor ne nastavi sa radom, premjer je kratko kazao da “idemo dalje.”

“Ovaj Zakon treba Crnoj Gori kao što ga ima svaka demokratska i slobodna zemlja, ne samo širom regiona nego širom Evrope. Ako ovaj Zakon ima Srbija , Hrvatska, BiH, zašto ga ne bi imala i Crna Gora”, kazao je on.

On je kazao da zakon o slobodi vjeroispovjesti treba Crnoj Gori, kao što ga ima svaka demokratska država.

- Ne samo u regionu već i Evropi. Stari Zakon je na snazi iz 1977. godine. Danas je sasvim drugačiji kontekst. Potreban je državi i donosimo ga u najboljem interesu i u skladu sa evropskim standardima - rekao je Marković, nakon dodjele 17 doktorskih stipendija.

Taj zakon, kako je obrazložio, nije usmjeren ni protiv jedne vjerske zajednice niti vjernika, već je u interesu slobode vjeroispovjesti i uvjerenja.

Kako je kazao, nijedna crkva niti manastir nije napadnut, »niti ćemo tamo koračati da taj prostor osvojimo«.

- U crkvenim i vjerskim objektima i dalje će se služiti vjerski obredi i to će i dalje biti mjesta za vjernike ali se moraju obavljati u skladu sa zakonima. Pitanje imovine mora biti riješeno a nama ne pada na pamet da uzimamo tuđu imovinu - poručio je Marković.

Prema njegovim riječima, zakon jasno predviđa da će vjerske zajednice imati mogućnosti da dokažu svoje vlasništvo ako postoji spor o njemu i ono će se rješavati u skladu sa zakonskom procedurom.

Kako je najavio, učestvovaće u radu parlamenta kada na dnevnom redu bude Predlog zakona o slobodi vjeroispovjesti.

- Učestvovaću u radu parlamenta na ovu temu da razbijemo sve tabue i da skrivene političke namjere i skriveni politički marketing razobličimo, za ono što je realna potreba društva i svakog vjernika -, kazao je Marković.

On ne očekuje da će biti sporna podrška u parlamentu, »ali to ne znači da će biti tako«.
- Vlada je uradila svoje programske obaveze i svoje politike koje je kreirala kada sam mandat preuzeo - naveo je Marković.

To, kako je rekao, nije nikakvo nametanje ili zakon "koji je izvučen iz fioke", već nešto na čemu se godinama radi.

- Svi su znali da se radi na zakonu i da Vlada ova rješenja provjerava sa Savjetom Evrope i Venecijanskom komisijom - rekao je Marković.