Nikolić: Univerzitet prepoznao značaj dijaspore i migracija u crnogorskom društvu

Rektor Univerizeta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić kazao je da Univerzitet prepoznaje značaj pitanja identiteta, dijaspore i migracija u crnogorskom društvu, čemu je posvećena posebna pažnja u Strategiji razvoja Univerziteta Crne Gore za 2019-2024.

Objavljeno: 12. 12. 2019 - 13:45

Tokom otvaranja okruglog stola “Dijaspora, identitet i migracije – mogućnosti i izazovi”, on je ukazao i da je značaj dijaspore, posebno naučne i stručne uvažen i kroz usvajanje Pravilnika o saradnji sa naučnom dijasporom u decembru prošle godine.

„Univerzitet Crne Gore, kao jedna od temeljnih institucija crnogorskog obrazovanja, nauke i kulture, doprinosu rješavanju tih izazova kako bismo ostvarili naš zajednički cilj - stvaranje društva zasnovanog na znanju i izvrsnosti, demokratiji i ljudskim pravima, slobodi i pravdi i održivom razvoju, riječju – društvu poštovanja civilizacijskih vrijednosti Evrope kojoj smo oduvijek pripadali“, kazao je rektor Nikolić.

Prema njegovim riječima, na Univerzitetu Crne Gore se brojna pitanja od neprocjenjivog značaja za crnogorski identitet, kao što su istorija, pravna tekovina, pozicija zemlje u savremenim međunarodnim odnosima, jezik, pravne tekovine, kulturno nasljeđe, i mnoga druga pitanja, analiziraju i kritički sagledavaju kroz studijske programe na Filozofskom, Filološkom, Pravnom i Fakultetu političkih nauka, ali i na Istorijskom institutu, i na drugim univerzitetskim jedinicama.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore, Andrija Nikolić rekao je da Crna Gora ima značajnu dijasporu u odnosu na veličinu države.

„Matična država mora raditi na očuvanju identiteta, kulture, jezika i običaja ljudi porijeklom iz Crne Gore. Formiranjem radnog tijela o saradnji sa dijasporom, Skupština Crne Gore započela je novu fazu u odnosima sa ljudima koji žive van Crne Gore, a Crnu Goru smatraju matičnom ili državom porijekla. U posljednjih šest godina Odbor za međunarodne odnose i iseljenike usvojio je dvije platforme o saradnji sa dijasporom, jednu krajem 2013. godine, a drugu krajem marta 2017. godine“, dodao je on.

O individualnom i kolektivnom identitetu, nacionalnom i identitetu dijaspore, govorio je profesor na Institutu za etničke studije u Ljubljani, Mitja Žagar. On je identitete okarakterisao kao neprekidne, složene, dinamične, konstantno promjenljive evoluirajuće procese, međusobno povezane sa drugim društvenim i prirodnim fenomenima.

Dekan Fakulteta političkih nauka prof. dr Milan Marković govorio je na temu Ustava i identitet, dok je profesorica ovog fakulteta prof. dr Sonja Tomović-Šundić govorila o ljudskim pravima i univerzalnim konceptima identiteta govorila je Siniša Tatalović.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti iz Zagreba Siniša Tatalović prenio je hrvatsko iskustvo na temu dijaspore i migracija, dok je Danijela Vuković Ćalasan sa FPN-a UCG govorila o konceptu dijaspore u dobu globalizacije.

Prorektor UCG prof. dr Boris Vukićević je govorio o ulozi dijaspore u međunarodnim odnosima, a zaključnu prezentaciju imala je Sanja Klempić, iz Instituta za migracije i narodnosti (Zagreb). Ona je dala osvrt na identitet i prihvaćenost migranata iz BiH u Hrvatsku.

Okrugli sto, kojim su moderirali profesori Fakulteta političkih nauka prof. dr Nataša Ružić i prof. dr Boris Vukićević, u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, završava se sjutra.