Preminuo Željko Rohatinski

Bivši guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski iznenada je preminuo danas u 68. godini.

Objavljeno: 12. 12. 2019 - 18:47

Rohatinski je rođen u Zagrebu 3. avgusta 1951. godine, diplomirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu 1974., a na istom je fakultetu i doktorirao 1988. godine, na kojem mu je mentor bio bivši ministar finansija Mato Crkvenac.

U vrijeme Jugoslavije radio je u Republičkom zavodu za planiranje, čiji je direktor postao 1989. Godine 1990. postao je voditelj Odjela za makroekonomsku analizu i politiku Ekonomskog instituta u Zagrebu, kojim je rukovodio do 1998. godine, kada je prešao na mjesto glavnog ekonomiste Privredne banke Zagreb. Već 2000. preuzima mjesto direktora za makroekonomske analize koncerna Agrokor, a iste je godine naimenovan za guvernera HNB-a.

Tokom vođenja banke dobio je nagradu udruženja guvernera europskih nacionalnih banaka za najboljeg guvernera. Dužnost guvernera obavljao je u dva mandata te je bio najdugovječniji guverner od hrvatske nezavisnosti.  Iz HNB-a se vratio u Agrokor na mjesto savjetnika.

Njegov odnos s koncernom bio je u fokusu javnosti zbog kontroverznih okolnosti u kojima je svojevremeno prodata firma njegove supruge. Rohatinski je insistirao da u cijeloj toj priči nema ničeg nečasnog.

Rohatinski se spominjao i kao mogući kandidat za hrvatskog premijera, no do njegovog političkog angažmana o kojem se u više navrata pisalo nikada nije došlo.

Rohatinski je autor nekoliko knjiga iz sfere ekonomije, a posljednju, "Kriza u Hrvatskoj", izdao je prije nekoliko mjeseci.

Prije samo nekoliko dana izašla je i njegova autobiografska knjiga "Persona non grata".