Okrivljeni za pokušaj ubistva Jovana Đurovića u telefonu imao fotografije njegove kuće

Bomba koja je u avgustu prošle godine pronađena na raskrsnici u centru Bara, a za koju se pretpostavlja da je bila namijenjena Jovanu Đuroviću, koji se smatra visokorangiranim članom barskog klana i koji je nedavno ranjen u Amsterdamu, bila je velike razorne moći i da se tada aktivirala došlo bi do "teške tjelesne ili smrtne posljedice".

Objavljeno: 12. 12. 2019 - 21:29
Foto: EPA

Ovo je saopšteno na glavnom pretresu povodom optužbi Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore da je sedmočlana grupa planirala ubistvo Jovana Đurovića.

- Sa ovom količinom eksploziva da je došlo do aktivacije nastupile bi teške tjelesne ili smrtne posljedice - ocijenio je vještak Nenad Milikić.

On je pojasnio da nedostaje daljinski upravljač i da je nemoguće aktivirati eksplozivnu napravu bez daljinskog koji je sastavni dio. Kako je naveo, bomba se mogla aktivirati i prilikom pritiska ili pada nekog tereta većeg od dva kilograma na detonatorsku kapislu.

- U donjem dijelu električne detonatorske kapisle nalaze se primarno i sekundarno tijelo koje je osjetljivo i ukoliko padne neki teret može doći do aktiviranja. Ukoliko dođe do udara u kapislu može se aktivirati - rekao je Milikić.

Kod Darka Milića koji je jedan od okrivljenih u ovom slučaju, pronađeni su screenshotovi novinarskih tekstova vezanih za događaj, kao i fotografije sa lica mjesta. On ističe da su fotografije preuzete iz Vajber grupe, pa su tako i ostale u telefonu.

- To je grupa gdje ima više od 100 članova. Dodao me jedan drug, kojeg ne bih da imenujem. Ta grupa služi za praćenje saobraćaja i gdje se nalazi policija, pa javljamo jedni drugima- branio se Milić.

Međutim, u telefonu su pronađene i fotografije zgrade u kojoj živi Đurović koji je navodno bio meta, a Milić tvrdi da su fotografije nastale slučajno. Kada je riječ o fotografiji na kojoj se vide tri pištolja, on je potvrdio da su njegovi.

Ko je Jovan Đurović?

Baranin Jovan Đurović dospio je u žižu javnosti 23. oktobra kada je pokušano njegovo ubistvo u Amsterdamu. Đurović je tada bio u piceriji u vlasništvu Gorana Savića, a kada se nepoznati napadač nonšalantno ušetao, Savić se svojim tijelom ispriječio pred Đurovića, tako da su hici namijenjeni Đuroviću završili u njemu. Baranin je, sa druge strane, prošao "samo" sa povredama, a odmah nakon oporavka se vratio u Crnu Goru.

Pucnjava u Amstedamu

Međutim, ovo nije prvi put da se Đurović nađe na stranicama hronike. Posebno ako se uzme u obzir da je on brat pokojnog Luke Đurovića, koji je pod sumnjivim okolnostima poginuo u saobraćajnoj nesreći u Crnoj Gori oktobra 2013. godine.

Jovanov brat Luka bio je izuzetno značajan igrač za srpsko-crnogorsku vezu u podzemlju, jer je blisko sarađivao sa Lukom Bojovićem i praktično bio njegova desna ruka u Crnoj Gori. Predvodio je barski klan koji je u vrijeme njegovog rukovodstva bio jedan od vjerovatno najmoćnijih i najuticajnijih. Nakon njegove smrti, veliki dio posla, po svemu sudeći, na sebe je preuzeo Jovan.

Prema pisanju crnogorskih medija, nespretno moniranje eksplozivne naprave na Jovanov automobil nije bio prvi put da je neko pokušao da ga ubije, jer je na meti bio i 2017. u centru Bara.

On je tada bioo na terasi lokala sa prijateljem Dejanom Borovićem kada je Borović iz snajpera ranjen u ruku. Napad nije rasvijetljen, ali se vjeruje da je pucano iz automobila u pokretu i da je meta bio Đurović. 

Istražitelji smatraju da je Jovan Đurović postao meta u ratu porodica Bojović i Šaranović, koji je već odnio desetak žrtava, a koji je počeo 2009. godine.