Džonson: Neće biti novog referenduma o nezavisnosti Škotske

Britanski premijer Boris Džonson poručio je danas škotskoj liderki Nikoli Stardžen da neće biti novog referenduma o nezavisnosti Škotske, i istakao da se mora poštovati prethodno glasanje iz 2014. godine.

Objavljeno: 13. 12. 2019 - 22:52

Iz Džonsonovog kabineta je saopšteno da je premijer jasno stavio do znanja da je i dalje protiv drugog referenduma o nezavisnosti, podržavši većinu ljudi u Škotskoj koja ne želi da se vrati podjeli i neizvjesnosti, prenosi Rojters.

Džonson je kazao da je rezultat referenduma iz 2014. bio odlučujući i da ga treba poštovati.

Stardžen je ranije danas kazala da je vrijeme da Škotska odluči o svojoj budućnosti, i da će njena administracija sljedeće nedjelje pokrenuti pravna ovlašćenja za raspisivanje referenduma o nezavisnosti.

"Narod Škotske je rekao svoje. Sada je vrijeme da odlučimo o svojoj budućnosti", rekla je Stardžen nakon što je njena Škotska nacionalna partija povećala broj mjesta u britanskom parlamentu.

Stardžen je kazala da će škotska vlada sljedeće nedelje objaviti „detaljan, demokratski slučaj prenosa vlasti kako bi se pokrenula pravna procedura za održavanje referenduma".