Sekulović: Tri protesta sa istim ciljem će zbuniti narod

- Poruka koja se šalje je da je naš sistem potpuno nezreo i nespreman da kanališe konflikte na način na koji bi nas preporučio ili svrstao među evropske demokratije - istakao je Sekulović.

Objavljeno: 14. 12. 2019 - 08:54

Najava protesta sa tri različite strane, a sa istim ciljem rušenjem režima Mila Đukanovića i konačnim oslobađanjem institucija, može samo zbuniti građane, kaže Sergej Sekulović, politički analitičar i advokat. On je u izjavi za Dan istakao i da će narod dodatno biti zbunjen s obzirom na to da će se sve to dešavati u izbornoj godini.

Komentarišući prestanak rada Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Sekulović je kazao da je politički dijalog trebalo da dovede do kompromisa koji bi za rezultat, između ostalog, doveo do političke stabilnosti, ali da to nije uopšte tako.

- Kako izgleda, proces ide u suprotnom smjeru. Kako će izgledati godina pred nama, a u kontekstu i protesta i svega ostalog, ostaje da se vidi. Ono što je sigurno – to bi bio korak unazad u smislu izgradnje demokratskih institucija i zrelosti društva da konfliktne političke procese usmjerava na moderan način. Poruka koja se šalje je da je naš sistem potpuno nezreo i nespreman da kanališe konflikte na način na koji bi nas preporučio ili svrstao među evropske demokratije. Očigledno je prevagu odnio balkanski sindrom - istakao je Sekulović.

Po svemu sudeći, kako ističe, naredna godina će biti iscrpljujuća i konfliktna.

- Ovakvo ponašanje pokazuje suštinsku nespremnost da usvajamo evropske standarde i da nijesmo spremni da institucionalno kanališemo konflikte -zaključio je Sekulović.

Pokret Odupri se još odlučuje o datumu održavanja narednih protesta. Kako su najavili na prethodnom okupljanju 7. decembra ispred zgrade Skupštine, do kraja mjeseca će organizovati sigurno još jedan skup. Ista najava stigla je i od Demokratskog fronta, odakle su kazali da neće čekati januar 2020. godine da pokrenu proteste već da će to učiniti do kraja ovog mjeseca. Ipak, ni oni se nijesu izjasnili kada bi to prvo okupljanje moglo biti.

Najava o protestima stigla je i od Duška Kneževića, vlasnika Atlas grupe, koji je trenutno u Londonu i koji je saopštio da Crnu Goru očekuju žestoki protesti poslije Pravoslavne nove godine.