Kardinal Parolin: Podržavamo donošenje zakona kojim će se urediti pitanje odnosa države i vjerskih zajednica

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastao se tokom zvanične posjete Svetoj Stolici, sa svojim vatikanskim kolegom državnim sekretarom kardinalom Pjetrom Parolinom i razmijenio mišljenja i povodom donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Objavljeno: 14. 12. 2019 - 13:20

Marković je kazao da Crna Gora slijedi sve ono što su univerzalna opredjeljenja čovječanstva.

„U tom kontekstu, nakon obnove nezavisnosti, zakon koji donosimo je jedan od najzahtjevnijih akata nakon Ustava, koji je dobio pozitivne ocjene na plenarnoj sjednici Venecijanske komisije, uz samo jedan glas protiv“, istakao je predsjednik Vlade.

Sveta Stolica se, kazao je državni sekretar, ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, ali podržava donošenje zakona kojim će se u skladu sa civilizacijskim principima urediti pitanja vjerskih sloboda i odnosa države i vjerskih zajednica.

U saopštenju Vlade se navodi da su se sagovornici saglasili da nakon usvajanja preporuka Venecijanske komisije, dalju proceduru na donošenju i implementaciji Zakona treba da prati dijalog i što je moguće veće saglasje.

Dodaju i da je kardinal Parolin kazao kako je Crna Gora primjer politički i društveno stabilne zemlje.

„Posebno je važno što vaša zemlja u regionu ima ulogu elementa stabilnosti i pomirenja“, naglasio je Parolin.

Državni sekretar Svete stolice je dao punu podršku evropskoj perspektivi Crne Gore i Regiona, ocijenivši da je to važno za njegov prosperitet i bezbjednost, i najavio otvaranje rezidentnog predstavništva Svete stolice u Podgorici, u rangu nuncijature“, zaključuje se u saopštenju.