Ko su Kurtijevi kandidati za predsjednika Kosova

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti predložio je na jučerašnjem sastanku predsjedništva te stranke nekoliko osoba za kosovskog predsjednika.

Objavljeno: 15. 12. 2019 - 14:26

Pisac Redžep Ćosja se, kako navodi Indeksonlajn, pominje kao jedan od najozbiljnijih kandidata, a on nije blizak Demokratskom savezu Kosova DSK Ise Mustafe, prenosi Kosovo onlajn.

Riječ je o akademiku i aktivisti koji je zajedno sa aktuelnim kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem učestvovao u mirovnim pregovorima za okončanje sukoba na Kosovu 1999. godine.

U telefonskom razgovoru za News24 u oktobru ove godine, Ćosja je govorio o mogućnosti razmjene teritorija kao rješenju za kosovsko pitanje, prenio je tada Kosovo onlajn.

Poznat je i po tome što je kritikovao protivnike tzv. OVK, kao i brojne kosovske i albanske političare i intelektualce, uključujući pisca Ismaila Kadarea, Ibrahima Rugovu, Salija Berišu, Fatosa Nanoa, Bajrama Kosumija i članove Demokratskog saveza Kosova.

Kao drugi kandidat pominje se Murat Jašari, brat jednog od najpoznatijih komandanata bivše OVK, Ismeta Jašarija “Kumanove”.

Jašari je 2017. godine priznao da je pucao na prištinskog advokata Azema Vlasija, navodeći kao razlog “događaje iz osamdesetih” godina.

Jašari je, kako su tada pisali mediji, navodno rekao da bi pucao i na tadašnjeg kosovskog premijera Isu Mustafu i Tačija.

Kosovo onlajn prenosi da teško da će predlozi Kurtija biti usvojeni jer je DSK kao glavni uslov za ulazak u vladu iznio zahtjev da dobije mjesto kosovskog predsjednika.

Kako se navodi, na sastanku Predsjedništva odlučeno je da ako taj uslov ne bude ispunjen DSK neće potpisati koalicioni sporazum.