Ivanović: Nastavak uspješne saradnje sa NATO odbrambenim koledžom

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, mr Ivica Ivanović boravio je u zvaničnoj posjeti NATO odbrambenom koledžu (NATO Defence College-NDC) u Rimu, gdje se sastao sa dekanom Koledža, dr Stivenom Marianom

Objavljeno: 10. 01. 2020 - 09:02

Ivanović je naglasio da obrazovne institucije u okviru NATO, zaposlenima u sektoru odbrane omogućavaju konstantno unaprjeđenje znanja i bolje razumijevanje strateških promjena u savremenom bezbjednosnom okruženju. On je posebno  istakao da je u proteklom periodu ostvaren evidentan uspjeh u modernizaciji i profesionalizaciji Vojske Crne Gore koja danas uživa visok stepen povjerenja naših partnera, ali i građana Crne Gore. Učešće u međunarodnim misijama i operacijama pokazalo je da je crnogorska Vojska dostigla visok nivo obučenosti i sposobnosti, što potvrđuju najbolje ocjene i pohvale za naš angažman.

Direktor Ivanović je kazao da je Crna Gora tokom prethodne dvije godine članstva u Alijansi ostvarila značajan napredak i time pokazala da je pouzdan partner koji nastavlja odlučno da sprovodi politike Alijanse. On je podsjetio da je u julu prošle godine zvanično okončan proces integracije nacionalnog u kolektivni sistem odbrane, što je rezultat posvećenog rada i sprovedenih sveobuhvatnih reformi. Crna Gora će nastaviti aktivnosti na planu jačanja odbrane i odvraćanja, kao i projektovanja stabilnosti, a neće zanemariti ni regionalnu odbrambenu saradnju, kao doprinos jačanju mira i stabilnosti, uz pružanje podrške integraciji zemalja regiona u evroatlantsku zajednicu, naglasio je direktor.

Osvrnuvši se na nedavnu posjetu predstavnika NATO odbrambenog koledža Crnoj Gori, dr Mariano se zahvalio na izvanrednoj organizaciji, uz očekivanje da će se i u narednom periodu nastaviti sadržajna i uspješna saradnja. On je istakao da NATO koledž pruža raznovrstan program obuka i kurseva koji mogu biti od značaja za dalje unapređenje znanja zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore.