Američki specijalci ukrali 200.000 dolara u Avganistanu

Bivši narednik prve klase Vilijem Čemberlejn se suočava sa maksimalnom kaznom od 15 godina zatvora, pola miliona dolara novčane kazne i obavezan povraćaj novca i oduzimanje 40.000 američkih dolara

Objavljeno: 14. 01. 2020 - 18:44

Vilijem Čemberlejn, bivši vojnik pripadnik specijalnih snaga SAD, priznao je da je kriv jer je kovao zavjeru sa još četiri osobe kako bi ukrali 200.000 američkih dolara namijenjenih borbi protiv terorizma u Avganistanu i sada mu prijeti zatvorska kazna do 15 godina, saopštili su federalni tužioci.

Bivši narednik prve klase Čemberlejn (46) izjasnio se u ponedeljak krivim za zavjeru i primanje ukradene državne imovine u saveznom sudu u Sjevernoj Karolini, nakon dugogodišnjeg odricanja krivice, saopštili su tužioci, prenio je Rojters.

Preostala četiri vojnika, koji su poput Čemberlejna bili pripadnici treće Grupe specijalnih snaga u "Fort Bragu" u Sjevernoj Karolini i služili u Avganistanu, priznali su krivicu 2014. godine, dok je Čemberlejn planirao da se brani na suđenju.

Petorica vojnika su optuženi za krađu 200.000 dolara između jula 2009. i januara 2010. godine dok su zajedno bili raspoređeni u Avganistanu.

Oni su imali pristup fondovima za specijalne snage za podršku protivterorističkim operacijama, novcu za kupovinu zaliha i podržavanje humanitarnih projekata za izgradnju puteva, škola i medicinskih ambulanti, naveli su tužioci

Oni su ukradeni novac pretvarili u poštanske naloge kupljene u vojnim poštama u Avganistanu, slali gotovinu rođacima poštom ili nosili gotovinu kada su odlazili kući, ukazali su tužioci.

Kada im se prvi put obratila policija, oni su lažno tvrdili da su novac dobili na kocki ili ga ponijeli sa sobom iz SAD.

Čemberlejn se suočava sa maksimalnom kaznom od 15 godina zatvora, pola miliona dolara novčane kazne i obavezan povraćaj novca i oduzimanje 40.000 američkih dolara, rekli su tužioci.