Raste broj zaraženih novim virusom u Kini, 17 žrtava

Broj mrtvih od novog tipa koronavirusa od koga je zaraženo više stotina ljudi u Kini porastao je sa devet na 17, javile su kineske vlasti.

Objavljeno: 22. 01. 2020 - 19:51
Foto: NICOLAS ASFOURI / AFP

Ukupan broj zaraženih od ovog virusa porastao je na 444 u provinciji Hubej, epicentru epidemije, saopštili su zvaničnici te provincije u središtu Kine na konferenciji za novinare prenošenoj na televiziji.

Virus iz porodice Sarsa (teški akutni respiratorni sindrom), pojavio se prošlog mjeseca u gradu Vuhanu u provinciji Hubej, i proširio se u više zemalja Azije, a prvi slučaj je zabilježen i u SAD.

Hongkong je danas prijavio prvi sumnjivi slučaj kod jednog 39-ogodišnjaka koji je stigao vozom iz Vuhana, ali će se definitivno znati sjutra da li se radi o tom virusu kada stignu rezultati testova.

Kineski predsjednik Si Đinping rekao je u telefonskom razgovoru sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom da je Kina uvela stroge mjere prevencije i kontrole, prenijela je kineska agencija Sinhua.

"Kina je spremna da radi zajedno sa međunarodnom zajednicom da efikasno odgovori na epidemiju i sačuva sanitarnu bezbjednost u svijetu", obećao je Si Đinping.

Svjetska zdravstvena organizacija sastaje se danas u Ženevi da utvrdi da li treba da se proglasi hitna situacija za javno zdravlje na međunarodnom nivou.

Na konferenciji za novinare u Pekingu zamjenik ministra nacionalne zdravstvene komisije Li Bin rekao je da bi virus, koji se prenosi respiratornim putem, mogao da mutira i da se širi lakše.

Stotine miliona Kineza se spremaju da putuju širom zemlje da se vide sa porodicom povodom praznika za kinesku Lunarnu Novu godinu, koji počinje u petak.

U Vuhanu vlasti su naredile obavezno nošenje maski na javnim mjestima, javlja jedan kineski dnevnik.

Kinesko ministarstvo industrije objavilo je da ulaže sve napore da poveća proizvodnju maski pošto se pojavila nestašica, javlja Sinhua.

Gotovo polovina provincija Kine je pogođeno, uključujući velike gradove kao što su Šangaj i Peking.

Kina preduzima i druge mjere predostrožnosti kao što su ventilacija i dezinfekcija na aerodromima, stanicama i tržnim centrima.

Takođe mogu da se postave detektori za tjelesnu temperaturu na mjestima gdje ima puno ljudi, rekao je jedan zvaničnik.

Brojne zemlje sa direktnim i indirektnim avionskim vezama sa Vuhanom, pojačale su kontrole putnika pri dolasku, oslanjajući se na iskustvo za vrijeme epidemije Sarsa, između 2002-2003.

Kontrole su uvedene na pet aerodroma u SAD kao i u Velikoj Britaniji i Italiji gdje stižu letovi iz Vuhana.