Još jedna režirana drama iz Beograda

Iznenadni sastanak predsjednika Aleksandra Vučića sa službama bezbjednosti zbog pogoršanog stanja u regionu dio je predstave koju Srbija režira, nakon usvajanja crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Objavljeno: 29. 01. 2020 - 07:08

Prateći slijed događaja jasno je da se mitropolit Amfilohije i patrijarh Irinej ne razumiju najbolje kada se radi o preduzimanju koraka nakon usvajanja Zakona i razgovora sa crnogorskim vlastima i da se zbog toga, posredno ali češće vrlo direktno, umiješao srpski državni vrh.

„Zabrinuti ministri“

„Predsjednik je bio zabrinut zbog urinanja na srpsku trobojku i izostanka reakcije crnogorskih vlasti“, rekao je ministar srpske policije Nebojša Stefanović nakon sastanka srpskih službi bezbjednosti kojem su, osim predsjednika Vučića i ministra Stefanovića, prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vulin, spoljnih poslova Ivica Dačić i šef BIA Bratislav Gašić.

Iako nije naveden konkretan slučaj kada se desilo ,,uriniranje po zastavi”, indikativno je da zabrinutost srpskih zvaničnika, kao ni reakciju srpskih tabloida koje kontroliše zvanični Beograd, nije izazvalo paljenje crnogorske zastave na zgradi crnogorske ambasade u Beogradu i demonstracije navijača i desničara ispred nje.

Ministar policije je zatim najavio i da će se brzo desiti razgovor predsjednika Srbije i Crne Gore.

„Imali smo zabrinutost da je nasilje nastalo iz etničkih razloga, hoćemo da razgovaramo sa vlastima Crne Gore u cilju da se spuste tenzije“, kazao ministar policije Srbije.

Pri tom je izrazio zabrinutost da bi situacija u Crnoj Gori mogla da se pogorša.

„Srbija nije zadovoljna kako se razvija situacija. Kada postoji jedna polomljena glava, jedan incident, nasilje na ulici i previše ostrašćenosti mora mnogo više da se radi, da se napravi napredak i smanje tenzije“.

Saznanje medija

Sa druge strane ,,Večernje Novosti“ su saznale da će se BIA obratiti crnogorskoj ANB sa zahtjevom da se razjasni incident u kojem je pretučen mladić koji je držao tri prsta u Podgorici.

„Ne mogu da govorim o svim stvarima koje srpske službe preduzimaju, ali Srbija će uvijek sarađivati sa službama iz regiona u cilju zaštite srpskog naroda i smirivanja tenzija“, odgovorio je Stefanović uz ocjenu da su reakcije Srbije na dešavanja u Crnoj Gori ozbiljne i pokazuju da niko iz Srbije ne želi da se nešto loše desi.

Zatim je preko istih novina objavljeno da je Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore zabranilo usmenom notom, ministru savjetniku u Ambasadi Srbije u Podgorici Ljubiši Milovanoviću ulazak i u državne institucije Crne Gore i kontakte sa službenicima tih institucuja, i da je srpski MSP odmah uzvratio recipročnu mjeru koja se odnosi na Anu Ražnatović, ministra savjetnika u crnogorskom diplomatskom predstavništvu u Beogradu.

Reciprocitet

„Srbija će se recipročno odnositi prema svim potezima Crne Gore, MSP uskratilo je broju dva u crnogorskoj ambasadi, ministru savetniku u Beogradu, prisustvo na sastancima u državnim institucijama“, objasnio je srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On kaže da je Srbiji u interesu da se situacija smiri i da problemi u Crnoj Gori nijesu isprovocirani iz Srbije već se oni smiruju uravnoteženim reakcijama vlasti iz Beograda.

„Za nastale probleme postoji odgovornost unutar same Crne Gore, potreban je dijalog i mirno rešavanje problema za šta je Srbija životno zainteresovana“, rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije upozorio je da će Srbija reagovati na svaki napad na Srbe.

„Nećemo valjda dočekati vrijeme gdje će biti nepoželjne srpske registarske tablice u Crnoj Gori, da će se neko prebijati zbog pokazivanja tri prsta ili ako se sjećate da je Crna Gora izrazila protest zbog pokušaja paljenja crnogorske zastave, šta ćemo sa snimcima koji pokazuju uriniranje nad srpskom zastavom na šta se nije oglasila zvanična Crna Gora“, kazao je Dačič i podsjetio da su zvaničnici iz Srbije osudili pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu.

Podsjetimo nije ovo prvi put da se Srbija miješa u stvari susjedne države - 2006. godine premijer Srbije Vojislav Koštunica bio je zabrinut oko prava glasa Crnogoraca iz Beograda na referendumu, pa je u Brisel nosio spisak državljana Crne Gore koji treba da glasaju.

Sada očito zvanični Beograd koristi tenzije oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koje su u značajnoj mjeri podgrijane neprimjerenim reakcijama državnog vrha Srbije i uz svesrdnu ,,pomoć” srpskih tabloida, da se fokus pažnje srpske javnosti, pred parlamenarne srpske izbore – sa gorućeg pitanja Kosova - prebaci u susjednu, ,,drugu srpsku državu” Kosovo.