Lekić podnio nove urgencije MUP-u

10oklekic11
P
redsjednički kandidat Miograd Lekić podnio je nove urgencije Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) kojima se traži ponavljanje ispekcijskog nadzora na zakonitošću upisa u birački spisak za 195 osoba u Podgorici.

Objavljeno: 10. 04. 2013 - 15:22

Iz Lekićevog štaba su podsjetili da je Lekić juče podnio oko 200 urgencija za upis birača na teritoriji Glavnog grada. 

Lekić je, kako su dodali, 2. aprila podnio MUP-u oko sedam hiljada inicijativa za pokretanje inspekcijskog nadzora za utvrđivanje nepravilnosti u vođenju biračkih spiskova.

„Do danas je MUP odgovorio na svega nekoliko stotina inicijativa, i dostavio zapisnike o navodno izvršenoj inspekcijskoj kontroli, iako su rokovi za dostavljanje zapisnika iz Zakona o biračkim spiskovima istekli prije predsjedničkih izbora“, naveli su iz Lekićevog štaba.

Oni smatraju da je u slučajevima svakog inspekcijskog nadzora čije ponavljanje traže urgencijama, postoje brojne materijalne greške i nepravilnosti.

„Navodno su sve osobe za koje je MUP izvršio inspekcijski nadzor upisana u birački spisak po osnovu samo jednog dokumenta, koji da stvar bude čudnija datira na različite datume, a za sve uopšte nema informacija kada su upisani u spisak“, kaže se u saopštenju.

Iz štaba su kazali da zahtijevaju da MUP ponovi inspekcijski nadzor ponovi za sve slučajeve na koje su ukazali, i da im se hitno dostave informacije o nadzoru za ostale inicijative koje su podnijeli, jer, kako su precizirali, većina njih još nije procesuirana.

„Insistiraćemo na zakonskom pravu da MUP utvrdi činjenično stanje za svakog od birača pojedinačno, i to na način kako to nalaže Zakon o inspekcijskom nadzoru koji do sada inspektori tog organa nijesu ispoštoval“, kaže se u saopštenju.

Izvor: MINA