Ukrajinsko rješenje otvara vrata za priznanje CPC

Komentari: 11

Јоцо

18. 09. 2018 - 16:52

Исти овај Патријарх цариградски Вартолемеј је рашчинио Мираша Дедеића као свештеника Митрополије Италије Цариградске Патријаршије. Није ваљда да мислите да ће он сад признати како је Мираш Дедеић легитимни епископ?!
paralelna "vjera"

18. 09. 2018 - 16:58

Ne znam sto sveti Miras pravi probleme jer njegova stranka je i sad priznata? . Neka je prizna i stambolski muftija on jednako nema pristalica da napuni kombi . Zbog mira i tolerancije neka baja dok je ziv.Posle nek se zamonasi Steva .
87378

18. 09. 2018 - 17:32

Da sam ja onaj vaseljenski odmah bi priznao Mirasa ali samo paralelno kao neku alternativu takoreci opoziciju u ravoslavnoj crkvi .
Zoran

18. 09. 2018 - 17:46

Jedino ce amfi morati da vrati crkve i manastire koje je okupirao.
Ilija

18. 09. 2018 - 18:10

Meni je važnija suština od forme. Pitam se ko će biti na čelo crnogorske pravoslavne crkve. Ko će graditi duhovno biće pravoslavnih Crnogoraca (kao da Crnogorac može biti do pravoslavni hrišćanin). Kakvu korist CG i njena crkva može imati ako na njenom čelu bude čovjek koji kaže da mu je” kuran sveta knjiga a Allah Bog kojem se svi klanjamo”. Ko bi od pravoslavnih išao u tu crkvu iz religioznih razloga.Ovo nije izmišljeno. Ovo je snimljeno I nalazi se na You Tube. To bi bila sramota za svakog Crnogorca.
lolo

18. 09. 2018 - 19:18

Alah i zanci Bog i Islam je monoteisticka religija ka hriscanstvo i judeizan. Otrovali su te ovi iz SPC kojima je sve sto nije sektasko svetosavlje anatema.
Ilija

18. 09. 2018 - 21:53

Dragi Lolo pokušavaš prodati rog za svijeću. U kuranu piše "Muslimani ne uzimajte nevjernike za prijetelje dok ima vjernika". Naravno nevjernici su svi koji ne postupaju po njihovoj svetoj knjizi kuranu. Znači Kuran zabranjuje prijateljstvo između muslimana i ne muslimana. Ja kao hrišćanin nikada neću priznati tu i takve knjige za knjigu izvršnih naredbi kako je priznaju muslimani. Onda za tim Et-Tevba 9 ajet 5. kaže "Kada prođu sveti mjeseci, ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu dočekujte! Pa ako se pokaju i budu molitvu obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista prašta i samilostan je". nešto poslije toga ista "njima sveta knjiga" kaže Sura 9:17 „Mnogobošci nisu dostojni da Allahove džamije održavaju kad sami priznaju da su nevjernici. Djela njihova će se poništiti i u vatri će vječno ostati.“ Ima toga još...
L Dabanović

18. 09. 2018 - 19:10

Zna se da je u najteže vjekove na Balkanu kad su i carevine i crkve i narod ropstva dopadali i nestajali da je iz slobodara iznikao crnogorski narod i CPC.U te teške vjekove-poput crnogorskog naroda-ko je sebe ime skovao i svoju i crkve samostalnost očuva na bojnom polju-imaju pred cijelim svijetom priznatu samostalnost i autokefalnost dokle postoje-da im to od nikog ne treba kupovat i podmićivat niti ikom porez plaćat.Znači da nama crnogorskom narodu i crkvi od obnove države vrata priznanja stoje otvorena-no su se u otvorena vrata popriječili predstavnici crnogorskog naroda i države - koji ne bi mogli pelješat i opstajat da CPC nijesu iščupali iz temelja državnosti i prepuštili je narodu otcana srpstva i crkve Srbije.Pa ne zamjerite-dok javnost prošlost i stečeno zaboravlja moram im stalno isto ponavljat.

18. 09. 2018 - 23:41

Uz Bozju pomoc!
Dragan

19. 09. 2018 - 08:00

Prazna priča! Ljudi, uozbiljite se. Vaseljenski patrijarh ima samo prvenstvo časti u liturgijskom smislu danas. Moćna Vizantija je odavno pala te je s toga i uticaj patr. Vartolomeja, koji je očigledno podlegao pritisku političara, vrlo ograničen. Priča oko Ukrajine se ne može riješiti bez Rusije i svi to znaju.Ne samoUkrajine, nego bilo koje crkve. Što se tiče CPC, družine koja sebe naziva crkvom, daleko je od bilo čega sličnog. Ljudi, čovjek koji se predstavlja kao poglavar iste, bio je klirik te Vaseljenske patrijaršije. Nećemo pominjati njegov razlaz sa istom i crkveno-pravni status trenutno. Priča je ispričana hiljadu puta. Nego, tzv. UPC "kijevskoj frakciji" glavni kamen spoticanja će biti to što joj je poglavar liturgijski opštio sa raznoraznim raščinjenim kliricima kakav je i prije pomenuti. Još jedna činjenica koju svi zanemaruju- daleko najjača pravoslavna crkva u Ukrajini je UPC Moskovskog Patrijarhata. ps.zamolio bih vas da komentar objavite jer nikoga ne vrijeđa
flamantes

21. 10. 2018 - 22:29

Nijesi u pravu Danilo. Kanoni se moraju poštovati inače si sekta, a SPC ogrezla u klerofašizmu je odavno prestala biti crkva
Novi komentar