Amfilohije: Odluka carigradskog patrijarha katastrofalna

Komentari: 12

Toni-So

16. 10. 2018 - 23:58

Sto je za tebe katastrofa za covjecanstvo je Bozji blagoslov
Objektivni

17. 10. 2018 - 00:04

A sta ces da radis kad Vartolomej ( veliki poznavalac kanonskog prava u pravoslavnom svijetu ) , prizna autokefalnost CPC ? 1. Pa i sam si LICNO rekao da je CPC bila autokefalna ? 2. Pa i sam si LIČNO trazio od Rusa ( Alekseja II) da uniste dokumenta o autokefalnosti CPC 3. Hoćes li nam pokazati tomos tvoje Crkve SPC ?
Djuro Vučinić

17. 10. 2018 - 00:18

Eto vidiš moguće je i to je po praoslavnim kanonima ispravno. Davno su Sveti oci kanonom 37 kazali jedna država ,jedna crkva. A što Ti radiš g Amfilohije...dvije države jedna crkva, ili Rusi 4 države jedna crkva. I nebi bilo problema da je SPC istinska Hrišćanska crkva. Ona je ustvari fabrika za pravljenje Srba. Evo primjera...u Duklji gradu Rimske imperije postoje 3 ranohrišćanske crkve Na jednoj od njih iz 4-6 vijek g Amfilohije drži srpsku sluzbu svake godine čak i krštava na njenim temeljima. Šta tamo može da palamudi ne znam. Ali ovi koji ga slijede još su gori. Proizveo je i Episkopa Dioklitskoga Šta može tamo da traži SPC iz 11 vijeka. Šta više kupio je svu zemlju okolo tih crkava. Na kraju se može desit da Mitropolija g Amfilohija u CG bude iz 6 vijeka iako je spc iz 11 vijeka...eto tako.
Ne mozes protiv vremena

17. 10. 2018 - 00:19

Najveci neprijatelj rusko-srpske imperijalne politike, u koju spadaju i dvije nacionalne crkve, jeste vrijeme. Primjerenije im je djelovanje za 19-ti vijek, sa izrazenim nacionalizmom, siledjijskim poklapanjem malih naroda, visestrukim standardima i bahatim lazima, nego li 21-om. Jednostavno se danas narodi ili drzave ne mogu silom drzati u kolonijalnom polozaju , pogotovo ne od drzava, od kojih nista dobro kroz istoriju dolazilo nije. Naprotiv, dolazili su uglavnom ratovi i mizeran zivot. Da li je slucajno sto Srbija i Rusija nemaju saveznike ako zanemarimo Bjelorusiju? Postoji jaka analogija izmedju tih zemalja pogotovo nakon raspada YU. Kome mogu biti atraktivne ? Nije ni cudo sto susjedne zemlje imaju distancu i traze zastitu Zapada od njih.
Hrist ce ti suditi

17. 10. 2018 - 00:28

Da se ostvari blazena zelja i Isus jos jednom dodje medju nas, mislim da bi tebe prvog šibom iz crkve istjerao, kao one trgovce i prevarante u Jerusalimu
Anagustum

17. 10. 2018 - 04:03

SPC je konacno “ porazena” kako Risto Pop srbske crkve koji je kapom I sakom odnosijo od Crnogoraca je konacno prizna da su Srbi izgubili ono sto su prisvojili 1922 godine. Sad ce da we koplja lome u nejgovome svjestenstvu dhje ce koji da se udomi. “ ova vijest nas je porazila”.... A sta je ocekivao? Da moze da jase Crnogorce I da nas zone volovima do sudnjega dana? E to nece moci. “ udarna pesnica “ je u kam udarila.
Putnik Namernik

17. 10. 2018 - 04:49

Cim se Risto Mefisto nervira to znaci da je dobro za CG.. :)
Truc truc

17. 10. 2018 - 05:46

Navedi kanon na osnovu kojeg je nekanonska.
Goga

17. 10. 2018 - 08:28

Spremi se ti da vratiš crnogorske svetinje i da se suočiš sa činjenicom da će uskoro i naša CPC vratiti okupacijom ugašenu autokefalnost , pa se dobro razmisle đe ćeš .
KANONI, KANONI

17. 10. 2018 - 08:45

nemate vi problem sa patrijarhom, vaseljenskim, no sa kanonima, pomenu ih a nenavede ni jedan! Zašto?
danilo s.

17. 10. 2018 - 11:14

Izgleda, Amfilohije tvrdi da bolje zna kanone od vaseljenskog Patrijarha? Onda neka bar navede precizno što je, po njemu, “nekanonsko”. Umjesto da se “šokira” odlukom Ruske Crkve - koja ovim pravi raskol u Pravoslavlju - on ih štiti. Zašto? Zato što i RPC I SPC imaju identične crkveno-imperijalne ideologije. Koje su, uzgred, nekanonoske i etnofitističke. “Nemoguće je odvojiti Kijevsku Rusiju od Moskovske ili Vladimirske” Kijevska država i “Vladimirska Crkva” je osnovana 988. (knez Vladimir) . Dok je: “Године 1589, након седмогодишњих припрема, успоставља се Руска патријаршија. Идеју о њеном оснивању први изриче цар Теодор Иванович; у основи те идеје је поставка о Москви као „трећем Риму“. Što je tu nemoguće? Kijevska crkva je mnogo starija od Moskovske. I ima pravo da, po osamostaljenju Ukrajine, uspostavi svoju autokefalnu Ukrajinsku Crkvu. Amfilohije opet “kreativno” tumači istoriju? Ništa novo. Samo je novo pitanje kojemu će se carstvu prikloniti SPC?
Boban Bg

20. 10. 2018 - 11:25

Moguće je Amfilihije, kao što je moguće razdvojiti Duklju/Zetu/CG od Srbije! No se manite imperija uvodjenih ubijanjem. Treba da vas je sramota 7 miliona mrtvih u Holidomoru. Kijevska Rosi je ukrajinska srednjovjekovna država, kao što je Duklja crnogorska. Pa kad nemate svoje istorije, ne kradite tudju!
Novi komentar