Vještačka inteligencija može uništiti ljudski rod koji traga za božanskim moćima

Komentari: 9

Zoran V. Raičević

18. 10. 2018 - 02:04

Predobar tekst. Vrhunski objašnjene tehnološko-informacione superiornosti u današnjem svijetu. I dok čitamo ovaj tekst, već sljedećeg momenta tehnološki smo u zaostatku, jer je ješto novo na ponudi... Kao zaljubljenik u nove izume, svaki dan se radujem tome! I rado koristim prednosti interneta, pametnih uređaja i td.... dio su mog života i prosto sam postao zavistan od istih, što je fakat i kod većine u razvijenim zemljama!
Blagoslovljen

18. 10. 2018 - 04:45

Predobar Zoranov komentar, vrlo dubok i rafiniran. Blago tebi te zivis u razvijenoj zemlji i svakog dana se radujem novim izumima, narocito raznoraznim pametnim uredjajima. Medjutim, čašu meda jos niko ne popi ... Ali je ova radost pomjesana sa tugom jer svakog momenta tehnoloski zaostajem jer je vec nesto novo izmisljeno. Trka moj Zorane, slatka trka. Privilegije zivota u razvijenoj drzavi, za razliku od nas mucenika koji se raduju pršuti, vinu, zenama i setnji pored mora. A sto ces. Nego pozdravi onog "Pogled iz Kanade" ako ga dje vidis. Addio.
Zoran V. Raičević

18. 10. 2018 - 12:20

Da se primijetiti da u ovom pisanju ima “tehnološke zaostalosti”. Ipak, sve se može. našminkati, osem mozak!
Arnold

18. 10. 2018 - 06:17

Terminator 2 - The judgement day
Početak Kraja

18. 10. 2018 - 09:30

Robot Sofija, prvi robot koji je dobio državljanstvo jedne zemlje... https://www.youtube.com/watch?v=xddTOKr5Pcc
danilo s.

18. 10. 2018 - 09:43

Odličan tekst. No, postoji jedno područje u koje ni AI ne može (bar, za sada) da savlada. To je područje, pojam "ljudske svijesnosti" (consciousness)
Ovakav tekst zasluzuje

19. 10. 2018 - 00:53

makar komentar! Blazo, neka sto izgledate ka’ avion nego ocigledno i dalje vitalno rasudjujete, pratite sto se desava tamo na celu ovog naseg ljudskog stada a jos imate i zelju da to i prenesete nama koji smo tu nedje u gomili na zacelju. Dje mozda malo i zaudara ali je bar toplo. Nas Blazo bas i ne interesuje previse dje stado ide, dje svi turci tu ce i mali Budo. Dok ima prsute, vina i zena, a bogomi se i poneka dimizana rakije ispece, ko te pita za tamo neku buducnost. Jer, nas niko nizasto i ne pita. Malo ozbiljnije na temu. Yuval Noah Harari je izuzetan mislilac i vrijedi ga pratiti. Ima izuzetan dar da na jednostavan da ne kazemo prost nacin razlozi i rastumaci proslost i sadasnjost i iz toga donosi vrlo realne pretpostavke o bliskoj buducnosti i gdje nas VI revolucija moze dovesti ukoliko se u tu pricu ide bezglavo sto je sada slucaj. Hvala na trudu, nazalost nemate previse sagovornika ali se poneki vazda nadje ;)
anja

19. 10. 2018 - 21:18

Odlican tekst za sve one koji vide sadasnju stvarnost i opomena ljudima da se psiholoski pobune i krenu u korjentu transformaciju jer ako se ne promijenimo bicemo samo figure ljudi bez uma .a kompjuteri ce nam odredjivati i raditi umjesto nas. Sada smo postali zavisnici i ,robovi medija ,politike ,mode ,religije i telefona i svjetovnih obaveza a zaboravili na ono najvaznije na svoju dusu .Moral nam je pao tada ide propas ekonomije uopste drustva itd.... i td... itd ...
flamantes

07. 11. 2018 - 18:40

Ne postoji nešto kao vještačka inteligencija. Inteligencija podrazumjeva prisustvo svijesti a svijest zahtijeva osobu, a ni jedno ni drugo se ne može stvoriti. Može se napraviti i pripremiti mjesto sa izvanrednim dizajnom, ali ko će ući tamo niko nema uvida, jer svijest i osoba nijesu od ovoga svijeta već od uporednih svjetova. Tko da su te priče prilična besmislica, mada zaista postoji mogućnost useljenja negativnih entiteta u tako stvoreni uređaj a onda zaista trebamo biti zabrinuti.
Novi komentar