Poslastice

Neodoljiva poslastica: Čokoladna pita

Kada jednom budete probali ovu pitu, pripremaćete je stalno.
Neodoljiva poslastica: Čokoladna pita
Portal AnalitikaIzvor

Sastojci:

Tijesto:

- 160 g maslaca

- 45 g šećera u prahu

- 1 žumance

- 180 g pšeničnog brašna

- 1 kašika kisjele pavlake

Nadjev:

- 320 g tamne čokolade

- 150 ml mlijeka

- 250 ml slatke pavlake

- 50 g meda

- 2 jaja

Priprema:

Pomiješati maslac sa šećerom i mutiti dok šećer više nije vidljiv. Dodati žumance i dobro izmješati. Dodati polovinu količine brašna i mutiti dok smjesa ne postane mrvičasta, a zatim dodati ostatak brašna i pavlake i promješati dok se tijesto ne skupi u masu.

Napraviti disk od tijesta, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižideru najmanje 2 sata. Lagano posipati radnu ploču brašnom i razviti tijesto na oko 3 mm debljine (mora biti što tanje). Obložiti jedan kalup za pite, po mogućnosti s dnom koje se može izvaditi, promjera 24-26 cm i staviti u frizer na 30 minuta (to će spriječiti da se tijesto skupi tokom pečenja).

Zagrijati rernu na 180°C. Izvaditi pripremljeni kalup iz friza, staviti na pleh obložen masnim papirom i peći “na slijepo”, bez nadeva, 15-25 min (zavisno od veličine) dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Povremeno pogledati tokom pečenja da tijesto nije “nadulo”. U slučaju da jeste, bocnite čačkalicom. Ostaviti da se hladi na rešetki.

Smanjiti jačinu temperature na 130°C. Za pripremu nadjeva prvo nasjeckati čokoladu i staviti u jednu posudu. Staviti mlijeko i pavlaku na vatru, zagrijati do vrenja i preliti preko čokolade.

Dobro promješati dok se sva čokolada ne rastopi i smjesa ne postane glatka. Preliti čokoladnu smjesu preko razmućenih jaja, miješajući i dodati med. Procijedite kroz fino sito. Uliti smjesu u pečeno tijesto i peći na 130°C.

Peći oko 35 - 40 minuta, dok se nadjev ne počne zgušnjavati, ali da ostane mekan u sredini.  

Portal Analitika